Način pripreme
1. Luk iseckajte veoma sitno i upržite ga u maslinovom ulju dok ne dobije zlatnu boju. Sipajte pirinač, koji ste prethodno oprali, ako na pakovanju piše da se može dodavati direktno.
Pržite ga veoma kratko i dolijte vrelu vodu ili bujon u odnosu 1:6, skoro duplo više tečnosti u poređenju sa vodom neophodnom za kuvanje običnog pirinča.
2. Kada voda prokuva, smanjite vatru na slabu i kuvajte 40 minuta u otvorenoj šerpi. Treba poštovati uputstvo sa pakovanja pirinča, jer različite vrste imaju svoje posebne zahteve i potrebe.
3. Pečurke dodajte nakon 25 minuta i to cele, samo sa odstranjenim korenima, na koje su bile spojene kao snop.
4. Kada je pirinač upio tečnost i kada je omekšao, stavite maslac i mešajte dok se ne istopi.
Carski pirinač sa pečurkama poslužite kao prilog uz ribu ili piletinu, a može biti i samostalni lagani obrok. Čak i da se ohladi, one se neće pretvoriti u kašu, jer zrna stoje samostalno. Poseduje i određenu rezistenost kod žvakanja i veoma je prijatan osećaj. Upravo zbog toga se dodaje malo maslaca u pirinač sa pečurkama i to ovom jelu daje laganu kremastu strukturu.
*Kako bi lakše i brže skuvali ovu vrstu pirinča, možete ga potopiti u vodu na 2-3 sata.