Bonapeti.rs»Recepti»Prilozi»Pirinač na Tiganju»Carski pirinač sa pečurkama

Carski pirinač sa pečurkama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77816k944
Carski pirinač sa pečurkama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
08/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Jelo, koje je dostojno imperatora - uverite se sami, tako što ćete pojesti tanjir pirinča sa pečurkama"

Potrebni sastojci

  • crni pirinač - 1 šolja, carski, dugog zrna
  • crni luk - 1/2 glavice srednje veličine
  • pečurke - 150 g, azijske Enoki
  • maslinovo ulje - 3 - 4 kašike
  • maslac - 15 g
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Luk iseckajte veoma sitno i upržite ga u maslinovom ulju dok ne dobije zlatnu boju. Sipajte pirinač, koji ste prethodno oprali, ako na pakovanju piše da se može dodavati direktno.

Pržite ga veoma kratko i dolijte vrelu vodu ili bujon u odnosu 1:6, skoro duplo više tečnosti u poređenju sa vodom neophodnom za kuvanje običnog pirinča.

2. Kada voda prokuva, smanjite vatru na slabu i kuvajte 40 minuta u otvorenoj šerpi. Treba poštovati uputstvo sa pakovanja pirinča, jer različite vrste imaju svoje posebne zahteve i potrebe.

3. Pečurke dodajte nakon 25 minuta i to cele, samo sa odstranjenim korenima, na koje su bile spojene kao snop.

4. Kada je pirinač upio tečnost i kada je omekšao, stavite maslac i mešajte dok se ne istopi.

Carski pirinač sa pečurkama poslužite kao prilog uz ribu ili piletinu, a može biti i samostalni lagani obrok. Čak i da se ohladi, one se neće pretvoriti u kašu, jer zrna stoje samostalno. Poseduje i određenu rezistenost kod žvakanja i veoma je prijatan osećaj. Upravo zbog toga se dodaje malo maslaca u pirinač sa pečurkama i to ovom jelu daje laganu kremastu strukturu.

*Kako bi lakše i brže skuvali ovu vrstu pirinča, možete ga potopiti u vodu na 2-3 sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: