Način pripreme
Operite dobro pileći file. Odstranite žile ako ih ima.
Isecite grudi na dva dela. Uvaljajte ih dobro u morsku so.
Na dno posude za pečenje pospite malo soli. Poređajte filete i pokrijte preostalom solju. Stavite u frižider na 18-24 sata.
Nakon toga dobro operite meso.
Rastvorite limunsku kiselinu u 500-600 ml hladne vode. Potopite filete u ovaj rastvor na 2 sata. Dobro je da su potpuno pokriveni. Ako nisu dodajte još sasvim malo vode.
Kada istekne vreme, veoma dobro osušite meso.
U posudi pomešajte sve začine za valjanje. Promešajte ih dobro. Možete da dodate i začine po vašem ukusu.
Stavite ih u frižider na kuhinjski ubrus.
Tokom privih 4-5 dana menjajte ubrus svaki dan. Sledećih 4-5 dana samo okrećite pileće suvo meso na drugu stranu po 2-3 puta na dan.
Suvo meso je gotovo nakon 8 do 10 dana.
Po istom receptu za pileće sušeno meso napravila sam i svinjski bon file koji je takođe ispao mnogo dobro.