Moja uspešna tortilja

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Moja uspešna tortilja
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
18 min.
Ukupno
33 min.
Porcije
6
"Otvorite široko vrata doma za sve koji žele da probaju ukusnu tortilju"

Potrebni sastojci

  • krompir - 4 komada, srednji
  • luk - 1 glavica
  • jaja - 6 komada
  • beli luk - 1 čen
  • ulje - za prženje (ili maslinovo ulje)
* merne jedinice

Način pripreme

Spremam tortilju od svakakvog povrća, a u nekim komninacijama dodajem čak i šunku. Ipak krompir tortilja je klasika i omiljena mi je. Ona može da se napravi samo od krompira, ali najčešće sretana je u kombinaciji sa ukom. Ako se doda i čen belog luka - bude još ukusnije.

Da bi jedna tortilja izgledala sasvim elementarno, ona takođe ima svoje male osobine i potrebe, da bi bila lepa i uspešna i ne na poslednjem mestu - autentična.

Preneću vam moje iskustvo u njenom pravljenju, iako sam u drugim svojim receptima takođe detaljno objasnija. Sada ćemo ipak govoriti o klasici.

Krompir i luk se oljušte i seku se na sledeći način - luk - na tanke polumesece, krompir - na proizvoljnu veličinu, ali odgovarajuće tanke ljuspe. Ako stavljate beli luk, njega takođe isecite na krupnije da ne izgori.

Uzima se tiganj sa nelepljivim dnom, kod mene je za ove sastojke bio prečika 27 cm, ali neće biti loše i da je manji, da tortilja bude deblja.

Ulje se zagrevca na umerenoj vatri, to je važno.

Povrće se stavlja da se prži li da skoro omekša sa malo soli. Ima ga mnogo i nije neophodno da ga ulje prekriva, ne treba. Često se meša, jer nije u jednom sloju pa da se skuva ravnomerno. Ne treba da postane hrskavo i sa koricom, ali ako se tu i tamo zaprži više nije problem, smanjite malo vatru i imajte strpljenja. Pri mešanju krompir će se nalomiti ili izgnječiti, tako treba.

Kada je potpuno skuvan. procedi se i malo ulja se sačuva. Ostavlja se 3-4 minuta da se prohladi i smesa se promeša dobro sa jajima - dobro umućenim. Smesa se soli.

Tiganj se vraća na vatru sa malo sačuvanog ulja i smesa za tortilju se vraća u njega i zaravni se.

Odavde pa na dalje se radi prema ukusu - ako želite sočnu tortilju sa koricom, ali skoro tečnom sredinom (kažu da se tako pravi prava i najlepša španska tortilja), onda se zapeće na jakoj vatri za kratko, okreće se na tanjir prečnika većeg od tiganja (brzo, ali pažljivo, da se ne razlije jaje).

Prebacuje se nazad u tiganj i zapeče se kratko i sa druge strane. Stavi se u tanjir i gotovo.

Za gušću ortilju pecite na slaboj do umerenoj vatri oko 3-4 minuta sa svake strane. Možete da podignete špatulom da pogledate da vam ne zagori odozdo.

Gotovu uspešnu tortilju možete da konzumirate toplu ili ohlađenu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Veca
Veca
Brzo,a ukusno.
13.01.2020 23:00