Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Zapečena jela»Zapečeno jelo sa brokolijem i tikvicama

Zapečeno jelo sa brokolijem i tikvicama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Zapečeno jelo sa brokolijem i tikvicama6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
17 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
52 min.
Porcije
5
"Omiljeno i lagano zapečeno jelo za radni dan i praznik - obavezno zapišite recept!"

Potrebni sastojci

  • brokoli - 1 glavica, velika (oko 650 g)
  • tikvica - 1 komad, velika
  • beli luk - 2 čena
  • prezle - 2 - 3 kašike
  • maslinovo ulje - 5 - 6 kašika
  • topljeni sir - 150 g
  • ovčiji sir - 170 - 200 g
  • kačkavalj - 150 g ili po ukusu
  • jaja - 4 komada
  • pavlaka - 120 g, za kuvanje
  • kisela pavlaka - 250 g
  • brašno - 1 kašika, izvršita
  • so - po ukusu
  • beli biber - 1 - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

1. Operite tikvice, odsecite samo krajeve ne ljušteći je, isecite na kocke. Stavite u posudu za pečenje, prethodno podmazanu, i promešajte sa belim lukom, isečenim na kriške, prezlama, solju i još maslinovog ulja.

2. Gurnite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok ne omekšaju i po krajevima prezle ne počnu da postaju zlataste. Povremeno otvarajte rernu i mešajte.

3. Dok se peče tikvica blanširajte brokoli u vreloj posoljenoj vodi - opran i iskidan na velike ružice.

4. Umutite jaja sa prstohvatom ili dva soli, belim biberom, brašnom i dve vrste pavlake. Narendajte kačkavalj u njih i promešajte.

5. Gotove omekšale tikvice izvadite iz rerne i preko njih rasporedite topljeni sir. Poređajte brokoli - dobro oceđen od vode i namrvite ovčiji sir.

6. Prelijte smesom od jaja, pavlake i kačkavalja i vratite zapečeno jelo da se dopeče na istoj temperaturi dok ne dobije zlatastu preplanulost.

Servirajte ukusno zapečeno jelo sa brokolijem i tikvicama toplo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: