Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Omiljena čokoladna torta sa malinama

Omiljena čokoladna torta sa malinama

GabrielaGabriela
Inovator
732253521
Omiljena čokoladna torta sa malinama
Fotografije: Gabriela
4 / 5
17/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Pred čokoladnom tortom sa malinama i bogovi ćute"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • crna čokolada - 225 g (70 % kakaa)
  • maslac - 175 g
  • bademi - 100 g
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 140 g
  • brašno - 2 prepune supene kašike
  • ekstrakt vanile - 1 kašičice
  • instant kafa - 2 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • za sos od maline
  • maline - 250 g
  • šećer - 6 supenih kašika
  • kukuruzni skrob - 2 supene kašike
  • voda - 200 ml (odvojeno oko 50 ml za rastvaranje skroba)
  • vanila
  • za glazuru
  • crna čokolada - 140 g
  • punomasna pavlaka - 100 ml
  • za dekoraciju
  • maline - 20 - 25 komada (ja sam koristila oko 20 malina)
* merne jedinice

Način pripreme

Rastopite čokoladu sa kiselim mlekom na pari i ostavite sa strane da se ohladi. Dodajte u njega ekstrakt vanile i kafu.

Sameljite sitno bademe u blenderu.

Stavite u posudu brašno, so i mlevene bademe.

Umutite jaja nekoliko minuta dok se ne udvostruče i dodajte šećer u delovima. Treba da budu dosta mekani, to će oduzeti oko 4-5 minuta mućenja mikserom.

Pomešajte čokoladnu smesu sa jajima polako. Dodajte iz dva-tri puta smesu sa bademima i brašnom, mešajte pažljivo - odozdo na gore spatulom.

Uključite renru na 170 stepeni i u kalup prečnika 23 cm stavite papir za pečenje (ja uvek za 100 % rezultat namažem papir sa malo maslaca).

Odvojimo kore na dva dela i sipamo smesu u kalupe.

Pečemo kore u ugrejanoj rerni oko 15-20 minuta - one treba da budu vlažne u sredini i da stoje nedopečene. Kad se ispeku, ostavite ih da se ohlade i nakon toga izvadite iz kalupa na rešetku.

Za to vreme pripremite sos od maline.

Maline, šećer i 200 ml vode stavite u posudu i stavite u frižider na oko 1 sat.

Nakon što odstoje sat vremena u frižideru, izvadite i stavite u šerpu na umerenu vatru.

Skrob pomešajte u maloj posudi sa nekoliko supenih kašika vode i sipajte u šepu sa malinama. Mešajte neprestano dok se sos ne zgusne. Kad provri kuvajte još oko 2 minuta i skinite sa vatre.

Dodajte vanilu i ostavite sa strane da se ohladi. Sastavite tortu, stavite jednu koru na tacnu.

Odozgo namažite sos od maline svuda i pokrijte drugom korom.

Da biste napravili glazuru, stavite pavlaku da provri, izmrvite čokoladu u nju i sačekajte da se rastopi.

Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Ostavite da se ohladi, nakon toga namažite celu čokoladnu tortu odozgo i sa strane.

Ukrasite malinama za dekoraciju i ostavite u frižideru bar 5-8 sati, najbolje na jednu noć.

Možete posuti takođe šećerom u prahu.

Torta je čokoladna, idealna za ljubitelje čokoalde. Sa odličnim mirisom malina i badema.

Neka vam je slatko.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: