Način pripreme
Za pravljenje ovog recepta vam trebaju cevi prečnika 3 cm. Možete koristiti od sicilijanskih kanola, ako nemate, napravite rolate, uvijene aluminijumskom folijom.
U posudi prosejte brašno sa prstohvatom soli i vanilom. Dodajte jaja, šećer i hladan kravlji maslac, isečen na komade. Zamesite meko testo. Uvijte u streč foliju i stavite u frižider na jedan sat.
Da bi vam bilo lakše da podelite hladno testo na dva dela. Razvucite svaki na brašnom posutoj radnoj površini. Isecite trakice različite dužine. Namažite trubice hladnim kravljim maslacem i pospite brašnom. Uvijte trakice oko trubica. Namažite testo svežim mlekom i obilno pospite mlevenim orasima.
Poređajte trubice u pleh i pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne porumene. Sačekajte da se ohlade i izvadite iz trubice.
Za krem umutite žumanca sa šećerom kratko. Dodajte brašno i sipajte sveže mleko. Aromatizujte vanilom. Stavite posudu na vatru i mešajte dok se krem ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
Dok se krem hladi, napravite plamenove za sveće. U malu šerpu stavite šećer, dodajte dve supene kašike vode i nekoliko kapljica soka od limuna. Stavite posudu na vatru i rastopite dok ne dobijete svetao karamel.
Na parče papira za pečenje sipajte malu kašiku karamela i napravite kao plamen. U sredinu pritisnite po parče čačkalicom za zube. Ostavite da se karamel stvrdne.
Nakon što sve pripremite napunite rolate od testa kremom i stavite po plamen u sredinu svake sveće.
Ukrasite božićnu trpezu ovim originalnim božićnim svećama sa kremom, a posle jedite za desert.
Neka vam je slatko!
Napomena: uveravam vas da nije uopšte teško! Da biste napravili rolate od testa možete koristiti neki drugi recept za testo. Važno je da nema podizača testa i ni u kom slučaju lisnato testo!