Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Teleća Čorba»Moja teleća čorba sa pirinčem

Moja teleća čorba sa pirinčem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k949
Moja teleća čorba sa pirinčem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
18/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
110 min.
Ukupno
128 min.
Porcije
6
"Sada i naša - omiljena teleća čorba sa pirinčem"

Potrebni sastojci

  • Bujon
  • paškanat - 1 i 1/2 koren
  • celer - 2 struka
  • šaragrepa - 1 komad, velika
  • krompir - 2 komada
  • praziluk - 1 struk
  • mladi luk - 2 struka
  • luk - 1/2 glavice, star
  • prešun - 4 - 5 strukova + za posipanje
  • maslinovo ulje - 4 kašike
  • teleća kost - 1 - 2 komada
  • biber - 5 - 6 zrna
  • lovorov list - 1 komad
  • so - po ukusu
  • Još
  • teleće meso - 350 g
  • pirinač - oko 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Počinje se sa spremanjem aromatičnog i konzistentnog bujona za čorbu.

Povrće se opere, oljušti i stavlja celo u veliku šerpu zajedno sa telećom kosti, strukovima peršuna, maslinovim uljem, solju, biberom i lovorovim listom.

Preliva se obilnom količinom vode i bujon se kuva 30 minuta na umerenoj vatri.

Krompir i šargarepa se sklanjaju (po želji može i deo paškanata). Seku se na kocke.

Bujon se procedi i u njega se vraća samo teleća kost. Kada opet provri, dodaje se i meso, isečeno na male parčiće (malo veće nego za supu). Kuva se na laganoj vatri dok teletina ne bude gotova - treba da je krhko i meko.

Isečeno skuvano povrće se vraća u teleću čorbu, stavljaju se kašika, dve iseckanog peršuna i kada provri sipa se pirinač. Kuva se dok ne bude al dente ili malo pre vremena naznačenog na pakovanju - tako do trenutka serviranja on će nastaviti da se kuva, makar i kad je sklonjen s vatre, i neće se raspasti i pretvorit u kašu.

Teleća kost se sklanja.

Gotova teleća čorba sa pirinčem se ostavlja da odstoji 5-10 minuta - tako će pirinač upiti potrebnu količinu tečnosti, a ukusi će se slegnuti.

Pre serviranja teleća čorba se posipa sa još svežeg peršuna.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: