bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Brioš»Brioš pužići sa čokoladom

Brioš pužići sa čokoladom

Brioš pužići sa čokoladom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 13
18/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema60 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno85 min.
Porcije8
"Mekani čokoladni brioš pužići, dajemo vam recept sa zadovoljstvom zato što svako treba da ga ima"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 450 g
  • kvasac - 20 g, svež
  • šećer - 50 g + 1 supena kašika
  • jaja - 3 komada, M veličine
  • so - 1/2 kašičice
  • sveže mleko - 120 ml
  • maslac - 80 g, mekan
  • nadev
  • čokolada - 150 g, tečna
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • ulje - 1 supena kašika
  • za posipanje
  • šećer - 2 - 3 supene kašike
  • bademi - 20 g, listići
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže mleko ugrejemo malo i u njemu rastvorimo kvasac i 1 supenu kašiku šećera. Smesu pokrijemo krpom i ostavimo na toplom 10-15 minuta, dok se kvasac ne aktivira.

Brašno prosejemo i u njega dodajemo so. Promešamo i napravimo udubljenje. U njega dodajemo smesu sa kvascem, prethodno umućena 3 jajeta i 50 g šećera. Ako želite možete dodati nekoliko kapi ekstrakta vanile ili 1-2 kesice vanilin šećera.

Od ovih sastojaka zamesite meko i lepljivo testo. Na kraju u delovima dodajte mekani maslac i mesite dok se potpuno ne integriše. Mesite 10 minuta.

Testo oblikujte u loptu i stavite u posudu, pokrivenu streč folijom na toplom bar 1 sat - dok se ne udvostruči. Možete ugrejati rerni na 30-40 stepeni i da stavite testo unutra sa malo odškrinutim vratima. Na taj način će kraće nadolaziti.

Nakon što se testo udvostruči, premestite i podelite na dva jednaka dela.

Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite na pravougaonu koru, približno 20-30 cm.

Čokoladu rastopite na pari ili u mikrotalasnoj 20-30 sekundi. Cilj je da bude dovoljno tečna da može lako da se rasporedi.

Uz pomoć kašike čokoladu namažite na jednu koru, nemojte pritiskati. Preko stavite drugu. Oštrim nižem ili nožem za sečenje testa isecite trakice širine oko 3-4 cm. Svaku traku uvijte nekoliko puta i nakon toga uvijte u oblik puža. Ja sam isekla na 8 traka i tako sam dobila brioš pužiće.

Dobijene pužiće poređajte u pravougaoni pleh, prethodno namazan mekim maslacem. Može i u kalup za mafine ili u vatrostalnu činiju. Ponovo ostavite da nadođu 30 minuta.

Nakon toga pomešajte 1 žumance i 1 supenu kašiku svežeg mleka i ulje. Promešajte i ovom smesom namažite brioš. Odozgo pospite kristal šećerom i listićima badema.

Pecite u ugrejanoj rerni na 170 stepeni sa ventilatorom 20-25 minuta dok ne dobiju lepu boju. Ako se prave u posebnim kalupima vreme pečenja je kraće.

Veoma mekani i vazdušasti brioš pužići sa mirisom maslaca i nežnim čokoladnim ukusom.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: