Pileći bataci punjeni mlevenim mesom

Pileći bataci punjeni mlevenim mesom
Fotografije: Ivi Vacca
1 / 5
21/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije4
"Neodoljivi punjeni pileći bataci, nadev krije mnogo iznenađenja, ne samo mleveno meso"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 4 komada
  • belo vino - 200 ml
  • ruzmarin - po ukusu
  • so
  • biber
  • ulje tartufa - 2 - 3 supene kašike ili maslinovo ulje
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • nadev
  • mleveno meso - 250 - 300 g, teleće ili memšano
  • emental - 100 g ili drugi
  • čedar - 100 g
  • so
  • biber
  • ljute paprike - 1 komad, čili
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • kiseli krastavčići - 2 komada
  • tartuf - 1 kašičica, izrendan ili druge sušene pečurke
* merne jedinice

Način pripreme

Predlažem vam jedan veoma ukusan recept za pileće batake punjene mlevenim mesom. Miris jela je neodoljiv, a ukus čudesan!

Prvo odvojite pileće batake (ili kupite gotove bez kostiju). Postoje dve varijante kod odvajanja kostiju od bataka.

Prvo je da odvojite od kostiju i da ostavite kožu na bataku. Druga je da skinete i nju. Ja sam odabrala drugu varijantu.

Marinirajte batake sa solju i biberom, uljem tartufa, muskatnim orašćićem, karijem i ruzmarinom oko 60 minuta. Ja sam koristila ulje tartufa. Vi koristite šta vam se dopada, važno je da je aromatično! Može u varijanti bez ulja tartufa da korsitite soja sos /za piletinu/ sa navedenim začinima. Tako će bataci biti dobro začinjeni.

Pripremite nadev:

Isecite kisele krastavčiće, čedar sir, kačkavalj, čili papriku. Sitno izrendajte i pola tartufa.

Stavite mleveno meso u suboku posudu, dodajte krastavčiće, kačkavalj i čedar sir, čili, tartuf, muskatno orašćić i izgnječite rukama da se sastojci dobro pomešaju. Podelite smesu na četiri loptice. Rasporedite preko svakog bataka. Napunite batake.

Dobro uvijte punjene batake uz pomoć konca /ili čačkalice za zube/ da sprečite da sir ne izađe prilikom pečenja. Na kraju namažite batake maslinovim extra vergine uljem i uvaljajte u brašno.

Pecite u ugrejanom kravljem maslacu punjene batake sa svih strana. Sipajte 40 ml vina i glazirajte batake - oduzima dva minuta.

Prebacite glazirane punjene batake u pleh. Naprskajte ih sa malo maslinovog ulja ili kravljeg maslaca. Sipajte 160 ml vina i oko 100 ml vode.

Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Proverite i dodajte vino ili vodu ako je potrebno. Na polovini kuvanja bataka, ako želite dodajte marinirane pečurke.

U njih dodajte malo vina i nastavite da kuvate još 15 minuta ili koliko je potrebno.

Servirajte punjene pileće batake sa mlevenim mesom sa pečurkama i povrćem po izboru.

Prijatna priprema ovog neodoljivog jela.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: