Način pripreme
Isecite kobasicu na parčiće. Iseckajte luk, šargarepu i struk celera.
U šerpu sipajte šolju maslinovog ulja. Stavite isečeno povrće, zapržite 2-3 minuta i ubacite parčiće kobasice. Zapržite dok ne postane zlatasto.
Sipajte oko litar i po tople vode. Stavite da provri. Dodajte krompir i grašak.
Kuvajte čorbu dok povrće ne bude gotovo. Stavite šaku nalomljenog rezanca i izmešajte sa ravnom kašikom brašna, rastvorenom u malo vode.
Čim se razance skuva, sklonite šerpu sa vatre.
U velikoj posudi umutite žičanom mutilicom žumance i kiselo mleko. Dodajte prstohvata selena i estragon - po mogućstvu sveže.
Ako su suvei, ubacite ih dok čorba vri.
Kutlačom sipajte toplu čorbu u zapršku, mešajući. Sipajte izmešanu krompir čorbu u šerpu i začinite prstohvatom bibera i po želji sa nekoliko kapi soka od limuna.
Savet: Pre zaprške kutlačom pokupite masnoću iz čorbe. Nakon što zapržite krompir čorbu sa kobasicom i graškom sipajte nazada tako žumance neće pojesti masnoću!
Nek vam je slatko!