Način pripreme
Za loptice sitno izrendajte 1/4 šargarepe i pola glavice luka. Pomešajte sa mlevenim mesom, dodajte oprani pirinač, belance, začine po ukusu - so, biber, kumin, čubar.
Pomešajte mlevno meso i oblikujte vlažnim rukama loptice. Uvaljajte svaku u brašno.
Stavite u šerpu 2 litre vode da provri. Kad provri stavite 1 kašičicu soli i 2-3 supene kašike ulja.
Nakon što voda provri, dodajte u nju sitno iseckanu polovinu crnog luka, šargarepu i papriku, isečene na kockice. Kad povrće počne da vri, stavite u supu loptice od mlevenog mesa, jednu po jednu.
Nakon što čorba provri i loptice počnu da plivaju po površini, dodajte pečurke, isečene na četvrtine. Ostavite da se krčka 25-30 minuta na tihoj vatri.
U posudu odvojite 1-2 kutlače od bujona iz supe, sačekajte da se ohladi i u njemu umutite kiselo mleko, brašno, žumanca i iseckani beli luk.
Dodajte u supu koja vri, uz neprestano mešanje. Ostavite takođe nekoliko minuta na vatri i nakon toga obilno pospite iseckanim peršunom, solju i biberom po ukusu.
Prijatno!