Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Rikota gato (Gateau la Ricotta)

Rikota gato (Gateau la Ricotta)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2203k224
Rikota gato (Gateau la Ricotta)5 / 5
24/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Nije potrebno sa znate šta tačno znači rikota gato, važno je da je jedinstveno ukusno i da želite još i još"

Potrebni sastojci

  • testo sa maslacem
  • brašno - 280 g /00/
  • brašno semolina - 50 g
  • so - prstohvat
  • prašak za pecivo - 8 g
  • med - 50 g
  • maslac - 100 g, hladan, isečen na kockice
  • jaja - 1 komad, L
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • nadev
  • rikota - 280 g
  • suvo grožđe - 30 g
  • med - 50 g
  • ekstrakt vanile - 1 kašičica
  • jaja - 1 komad, L
  • pinjole - 60 g, zapečenje
  • kora od limuna - rendana kora 1 limuna
  • jaja - 1 komad, za premazivanje kolača
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni, za vreme pečenja se polako smanjuje do 165 stepeni.

Kalup za tart, dobro namazan parčetom maslaca uključujući i rebrasti deo i pokriven sa malo brašna - 22 cm.

Pinjole pecite na suvom tiganju na slaboj temperaturi uz neprestano mešanje drvenom spatulom. Ostavite sa strane.

U posudi pomešajte rikotu, suvo grožđe, med i vanilu.

U posudi žicom umutite jaje, maslinovo ulje i koru od limuna, dodajte i pinjole.

Dve smese sjedinite. Ostavite sa strane.

U posudu miksera sipajte brašno, semolinu i prašak za pecivo, promešajte i dodajte med, so i maslac, isečen na kockcie. Mutite na srednjoj brzini. Dodajte umućeno jaje sa maslinovim ulje i mešajte dok se ne integriše samo.

Izvadite testo, podelite na dva dela, jedan je malo veći od drugog, on će služiti kao poklopac kolaču. Uvijte u foliju i ostavite u frižideru najmanje 4 sata i najviše jednu noć, što je najbolja varijanta sa ovu pitu sa rikotom.

Odbro ohađeno testo razvucite na krug na malo brašno debljine oko 3, 5-4 mm. Prebacite u kalup. Oblikujte ivice po rebrastom delu. Na nekoliko mesta izbušite viljuškom. Kalup sa testom ostavite u frižideru 15-20 minuta.

Nakon što se ponovo ohladi sipajte nadev, rasporedite i ponovo ostavite u frižideru dok ne razvučete drugo parče testa.

Zatvaramo kolač, učvrstimo pažljivo dva testa, višak odstranimo.

Namažemo umućenim jajetom i oblikujemo laganu dekoraciju u dijagonalnoj liniji, ne preterujemo, samo da bude zagonetno malo.

Pečemo prvih 15 minuta na 180 stepeni, smanjujemo rernu na 175 stepeni na još 15 minuta i poslednje smanjujemo do 165 stepeni dok se potpuno ne ispeče ili dok se ne stvori zlatna korica i rebrasti deo da se odovoji od kalupa.

Vadimo iz rerne i rikotu gato ostavljamo u kalupu dok se ne ohladi na sobnoj temepraturi, a nakon toga ostavljamo u frižideru 2 sata.

Isečemo na komade kao tortu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: