Način pripreme
Zagrejte rernu na 220 stepeni.
Operite i oljuštite tikvice na trake. Isecite ih po sredini i nakon toga na polovine širine 2 mm. Stavite ih u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje, pospite biberom, solju i maslinovim uljem i pecite dok ne omekšaju. Izvadite ih u tanjir.
Na isti način ispecite i ostale parčiće. Krompir operite, oljuštite i isecite na kocke. Blanširajte 7 minuta u posoljenoj kipućoj vodi. Procedite ih i ostavite sa strane da se ohlade.
Smanjite rernu na 200 stepeni.
U posudi umutite jaja zajedno sa rikota sirom. Dodajte začine i sitno iseckan mladi luk i beli luk. Narendajte kačkavalj i promešajte dobro.
Zagrejte tiganj i stavite u njega paradajz sos sa maslinovim uljem. Dodajte izgnječen beli luk, biber, so i ostale začine. Stavite sos da provri i ostavite da se blago smiri 5 minuta.
Pripremite kaserolu. Na dno poređajte red tikvica, krompir, smesu od jaja. Odozgo rasporedite trećinu paradajz sosa. Nakon toga red smese jaja s rikotom. Ponovo red tikvica, krompira, paradajz sosa i jajčane smese, ponovo red tikvica i završite smesom od jaja. Narendajte malo kačkavalja i zapecite jelo oko 30 minuta dok ne bude gotovo. Treba da dobije prijatnu zlatastu koricu.
Jelo dokorišem lentama od zapečenih tikvica.
Kao garnirung dodajem lente od krastavca (isečene pomoću ljuštilice) u koje stavljam humus. Pripremam ga tako što mešam sastojke (osim jaja) i podelim smesu u dve porcije. U jednu dodajem žumance od jaja, a u drugu - belance.
Srećno i nek vam je slatko.