Način pripreme
1. Jagnjeća rebarca se natrljaju biberom, nanom i sa malo soli. Ostavljaju se u frižideru oko sat, nakon toga se prelivaju pivom i stoje još 2-3 sata.
2. Rerna se zagreva do 160 stepeni. Rebra se zajedno sa tečnošću sipaju u podmazanu posudu za pečenje dovoljno veliku da stane i pirinač kasnije.
Uvija se aluminijumskom folijom i peče se tako na laganoj vatri 2 sata. Ako tečnost uvri doliva se voda, ne više pivo. Dno jednostavno treba da je porkiveno jednim prstom tečnosti, da bi se meso lepo izdinstalo i postalo krhko.
Zavisi od udzrasta i njegovog kvaliteta, zato vreme pečenja može da varira. Gotovo je kada se sa lakoćom raspada od kosti.
3. Luk i praziluk se iseckaju i zaprže u masnoći sa malo soli dok ne omekšaju. Dodaju se očišćene pečurke, a nakon 2 minuta se sipa pirinač i meša se, dok ne postane kristalast. Začinjava se biberom i nanom, dodaje se so po ukusu i prebacuje se u posudu za pečenje u rebarca.
Tamo je presostala tečnost i masnoća od pečenje, koja je mnogo aromatična i sjajno će ga začiniti. Doliva se voda prema potrebama za odnos vrste pirinča koji se koristi.
Ako su se rebarca u rerni odozgo zarumenela, okreću se na drugu stranu.
Peče se oko 25 minuta (na 180-200 stepeni) bez folije, dok se ne puije sva tečnost.
4. Gotovo jelo se ostavlja da odstoji 5-10 minuta, pri čemu se posuda pokriva.
Jagnjeća rebarca sa pirinčem i pečurkama u rerni se serviraju topla.
Prijatno!