Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Kalup za tortu sa prstenom, dno pokriveno papirom za pečenje; dno i zidovi blago premazani maslacem. Prečnik 22-24 cm.
U posudi se pomeša brašno i narendana kora limuna. Ostavlja se sa strane.
Jaja se podele na žumanca i belanca.
U posudi se umute belanca sa prstohvatom soli. Postepeno se dodaje šećer od 70 g i na pola mućanja se dodaje i kremotertar da se učvrste belanca. Mute se dok ne nastanu tvrdi vrhovi.
Ostavlja se sa strane.
U posudi se žumanca mute na velikoj brzini miksera sa preostalih 100 g šećera dok smesa ne počne da pada kao mašnica.
Smanjuje se brzina miksera i u mlazu se dodaje maslinovo ulje uz neprestano mućenje. Slede dve kašike soka od limuna, vanila i esencija limuna. Dodaje se brašno u porcijama i pažljivo se meša odozdo na gore špatulom.
Dodaje se trećina umućenih belanaca i pažljivo se meša odozdo na gore špatulom. Sledi nova porcija belanaca, dodatih pažljivo i na kraju se cela smesa sipa u posudu u preostala umućena žumanca. Meša se pažljivo, da se ne smanji zapremina.
Ne dodaje se u smesu prašak za pecivo, ovu ulogu podizača testa imaju čvrsto umućena belanca. Smesa treba da je lagana i vazudšasta. Sipa se u kalup.
Odozgo se u krug poređaju prepolovljene šljive.
Kolač sa šljivama se peče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45-50 minuta ili dok čačkalica ne bude suva kad se stavi u sredinu kolača.
Gotov kolač se vadi i brzo se sprema glazura od limuna pri čemu se dodaje sok do limuna u šećer u prahu i meša se dok se potpuno ne rastovori. Glazura treba da teče kao lava.
Topla torta se preliva odozgo sa glazurom od limuna. Ostavlja se da se potpuno ohladi i da se glazura stegne.
PS: Glazura se stavlja, ali se kolač ne vadi iz kalupa, i ostavlja se tako da se dobro kristalizuje.