Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač sa limunom, makovim semenom i glazurom od limuna

Kolač sa limunom, makovim semenom i glazurom od limuna

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Kolač sa limunom, makovim semenom i glazurom od limuna
Fotografije: marcheva14
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Bogatstvo ukusa u ovom kolaču sa limunom i makovim semenom ostaviće kod vas osećaj želje za još više ovog užitka"

Potrebni sastojci

  • brašno - 220 g, univerzalno
  • so - 1/4 kašičice
  • prašak za pecivo - 6 g ili 1 1/2 kašičice
  • soda bikarbona - 1/4 kašičice
  • makovo seme - 30 g
  • kora od limuna - od 2 limuna
  • kravlji maslac - 75 g, na sobnoj temperaturi
  • maslinovo ulje - 70 ml, ekstra devičansko
  • šećer - 150 g, kristal
  • jaja - 3, L
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • butermilk - 120 mk
  • glazura od limuna
  • sok od limuna - 60 ml, sveže ceđen
  • šećer - 50 g, kristal
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni

Kalup za kolač 23/13 cm, podmazan komadom maslaca i sa dnom obloženim papirom za pečenje.

Butermilk se priprema, s obzirom na to da se kod nas ne prodaje gotov, tako što se u 120 ml svežeg mleka dodaje nekoliko kapljica limunovog soka, ili soka od 1/2 malog limuna. Ostavlja se na 15 minuta i pretvoriće se u butermilk.

U posudi se izmeša brašno, so, soda, prašak za pecivo, makovo seme i izrendane kore limuna. Ostavljaju se sa strane.

U posudi se mikserom muti maslac i šećer dok se ne dobije krem. Dodaju se jaja, jedno po jedno, dodaje se vanila i maslinovo ulje,

Postepeno se dodaje smesa od brašna, tako što se ređa butermilk i završava se brašnom.

Muti se na niskom ubrzanju miksera dok se brašno ne usvoji i dok se ne dobije glatka smesa. Mućenje kratko traje.

Gotovo testo za kolač se sipa u kalup i kolač sa makom se peče u zagrejanoj rerni na 175 - 180°C otprilike 50 minuta.

Uvek se pravi test provera dugačkim drvenim štapićem stavljenim u sredinu, i ukoliko izađe čist i bez zalepljenih mrvica, vadi se iz rerne.

GLAZURA OD LIMUNA:

Dok se kolač sa makom peče, priprema se glazura od limuna.

U kaserolu se sipa limunov sok i šećer. Stavlja se na umerenu ringlu uz mešanje dok se ne istopi šećer. Skida se sa ringle.

Kolač se vadi iz rerne i odmah se dugačkim štapićem izbocka na mnogo mesta. Pažljivo se preliva glazurom od limuna.

Ostavlja se da se u potpunosti ohladi i nakon toga se vadi na rešetku naš kolač sa limunom, makovim semenom i glazurom od limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: