Način pripreme
Voda se stavlja da provri i po želji se aromatizuje cimetom ili vanilom. Ostavlja se da upije aromu 5-10 minuta.
U nju se sipa spelta, prstohvat soli i prebacuje se u blender ili drugi odgovaarajući uređaj za fino mlevenje.
Uključuje se na maksimalnu brzinu na 30 sekundi ili više, u zavisnosti od jačine uređaja. Treba da se samelje dobro, ali i da ostanu parčići i ljuspice od zrna nije problem.
Napitak od spelte se ostavlja da odstoji 10 minuta i nakon toga se procedi kroz finu cediljku.
Mleko od spelte se čuva u frižideru, pri čemu je najbolje za kozumaciju nakon što odstoji bar dva sata.
Po želji se zaslađuje medom, sirupom od agave ili stevijom.
Ovaj napitak sadrži u sebi sva korisna svojstva spelte, od koje je napravljena.
Doprinosi našem organizmu jer je bogata vlaknima, antioksidanskima, vitaminima, mineralnima, esencijalnim masnim kiselinama, proteinima i ugljenim hidratima.
Izuzetno je pogodna za ljude koji imaju razvijenu netolerantnost na laktozu, ali ni po čemu na odstupa od mleka životinjskog porekla. Iz tog razloga može da se konzumira samostalno ili da se koristi za pravljenje kolača, pogača, palačinki i drugih jela u kojima zamenjuje životinjsko mleko.
Jedini nedostatak napitka se ogleda u tome što sadrži gluten u izvesnim količinama i ova činjenica ga čini nepogodnim za ljude sa netolerantnošću na gluten.
*Ostavi spelte nakon ceđenja mleka se ne bacaju, već od njih mogu da se naprave ukusni vegan burgeri, palačinke, keks i drugo.