Način pripreme
1. Lisnato testo se blago razvija u tanku okruglu koru prečnika 33-34 cm. Njim se prekriva posuda za pečenje postavljena papirom za pečenje, prečnika 28 cm, pri čemiu se i po zidovima lepi testo, da se formira kadica, u koju će se posle stavite nadev za slanu pitu.
Posuda se stavlja u frižider da testo ne omekša.
2. Praziluk se isecka i dinsta 10 minuta u maslacu sa malo soli. Sipa se u ravnom sloju u kadicu, posipa se sa pola kačkavalja, a preko njega se poređaju škampi - oljušteni. Deo njih se izdvoji za kraj. U mom slučaju bili su mnogo veliki i isekla sam ih na parčiće, ali mali se stavljaju celi, kao i oni koje se čuvaju za kraj čak i ako su veliki.
Posipa se preostalim kačkavaljem.
3. Jaja se mute sa prstohvatom soli. Sipaju se pavlaka i mleko, dodaju se i začini i meša se dobro dok ne postane homogeno. Ova smesa se sipa preko slane pite.
4. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 28-20 minuta ili dok se ne stegne. Tada se odozgo poređaju izdvojeni škampi i dopeče se kratko, tek toliko da izgube prozračni odsjaj.
Slana pita sa škampima i prazilukom se ostavlja da se prohladi i stegne pre nego što se servira.
Prijatno!