Način pripreme
U duboku posudu stavite brašno zajedno sa solju.
Sipajte kvas i promešajte, dok ne dobijete mokre mrvice.
Dodajte vodu, toliku količinu da dodbijete blago lepljivo testo koje se odvaja od zidova posude.
Ne mesite ga previše mnogo i ne pritiskajte jako, cilj je da oformite testo, a da ga ne mesite previše i ne dugo, jer je brašno teže i integralno, sa manje glutena.
Namažite dno i zidove posude maslinovim uljem da možete posle lako da izvadite testo i da se ono ne lepi.
Pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da naraste 3 sata.
Nakon što naraste sipajte testo na nabrašnjenu radnu površinu i bez da ga mesite suviše pažljivo oformite željeni oblik hleba.
Premestite u posudu koju ste odabrali u kojoj ćete ispeći hlepčić, a prethodno je prekrijte papirom za pečenje.
Pokrijte krpom i ostavite sa strane kvasni hleb, dok se rerna zagreva.
Pecite ražani hleb u prethodno zagrejanoj rerni na 220-230 stepeni oko 35-40 minuta ili dok se hleb ne naduje i ne napukne lepo.
Izvadite iz rerne hleb od spelte sa ražanim kvasom i premestite na rešetku da se ohladi.