Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Okrugli kalup za kolač sa rupom po sredini, namazan i blago pokriven brašnom - 24-25 cm.
Puter mleko se sprema tako što se u sveže mleko doda kašika soka od limuna. Čeka se oko 10 minuta. Gotovo je.
Bundeva se skuva na pari da ne upije previše mnogo vode. Pasira se u blenderu/ručnom mikseru u pire. Ostavlja se sa strane.
U velikoj posudi žicom se pomešaju brašno, prašak za pecivo, soda, so, cimet, đumbir, muskatni oraščić i mleveni karanfilić. Ostavlja se sa strane.
U posudi se umute maslac i šećer u krem. Jaja se dodaju jedno po jedno, pri čemu se nakon svakog muti dok se ne sjedini, sledi vanila i dodaje se pire od bundeve. Muti se kratko. Smesa od brašna se dodaje u porcijama tako što se stavlja na smenu sa puter mlekom, završava se brašnom. Radi se mikserom na maloj brzini. Ostavlja se sa strane.
Krem sir se muti sa šećerom u krem, dodaje se jaje i vanila.
Od pirea od bundeve trećina se sipa u kalup i obrnutom kašikom se pravi malo dublja brazda. U brazdu se stavlja smesa sa krem sirom oko centra. Odozgo se pokriva preostalom smesom od bundeve. Zagladi se.
Kolač od bundeve se peče na 180 stepeni 60-70 minuta ili dok čačkalica postavljena u sredinu kolača ne bude potpuno suva.
Izvadi se iz rerne, ostavlja se u kalupu 30 minuta i nakon toga se okreće na podlogu za serviranje. Blago se pokriva šećerom u prahu.
Kolač sa kremom od bundeve se čuva u frižideru.
Ponekad se dešava da ne uspem da nađem suvu i slatku bundevu, kao u ovom slučaju, i zato sam rešila da je ne bacam, da nađem jedan nov i prijatan recept kao što je gore pokazano. Dobija se jedan savršen, sočan aromatičan kolač-puding koji je lak za pravljanje, a sastojci su skoro uvek na raspolaganju u svakom domu.