Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač sa kremom od bundeve

Kolač sa kremom od bundeve

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Kolač sa kremom od bundeve
Fotografije: marcheva14
1 / 2
30/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
8
"Ima li bundeva na pijaci, obavezno pravimo kolač sa kremom od bundeve, jer je zaista veličanstven"

Potrebni sastojci

  • maslac - 220 g, sobna temperatura
  • šećer - 250 g, kristal
  • jaja - 3 komada, L
  • brašno - 375 g, belo
  • prašak za pecivo - 8 g
  • soda bikarbona - 6 g
  • cimet - 1 1/2 kašičica
  • đumbir - 1/2 kašičice, u prahu
  • muskatni oraščić - 1/2 kašičice, u prahu
  • karanfilić - 1/4 kašičice, samleven
  • so - 1/4 kašičice
  • nadev
  • pire od bundeve - 400 g
  • puter mleko - 200 ml
  • vanila - 1 kašičica
  • krem sir - 350 g
  • jaje - 1 komad
  • šećer u prahu - 50 g
  • vanila - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

Okrugli kalup za kolač sa rupom po sredini, namazan i blago pokriven brašnom - 24-25 cm.

Puter mleko se sprema tako što se u sveže mleko doda kašika soka od limuna. Čeka se oko 10 minuta. Gotovo je.

Bundeva se skuva na pari da ne upije previše mnogo vode. Pasira se u blenderu/ručnom mikseru u pire. Ostavlja se sa strane.

U velikoj posudi žicom se pomešaju brašno, prašak za pecivo, soda, so, cimet, đumbir, muskatni oraščić i mleveni karanfilić. Ostavlja se sa strane.

U posudi se umute maslac i šećer u krem. Jaja se dodaju jedno po jedno, pri čemu se nakon svakog muti dok se ne sjedini, sledi vanila i dodaje se pire od bundeve. Muti se kratko. Smesa od brašna se dodaje u porcijama tako što se stavlja na smenu sa puter mlekom, završava se brašnom. Radi se mikserom na maloj brzini. Ostavlja se sa strane.

Krem sir se muti sa šećerom u krem, dodaje se jaje i vanila.

Od pirea od bundeve trećina se sipa u kalup i obrnutom kašikom se pravi malo dublja brazda. U brazdu se stavlja smesa sa krem sirom oko centra. Odozgo se pokriva preostalom smesom od bundeve. Zagladi se.

Kolač od bundeve se peče na 180 stepeni 60-70 minuta ili dok čačkalica postavljena u sredinu kolača ne bude potpuno suva.

Izvadi se iz rerne, ostavlja se u kalupu 30 minuta i nakon toga se okreće na podlogu za serviranje. Blago se pokriva šećerom u prahu.

Kolač sa kremom od bundeve se čuva u frižideru.

Ponekad se dešava da ne uspem da nađem suvu i slatku bundevu, kao u ovom slučaju, i zato sam rešila da je ne bacam, da nađem jedan nov i prijatan recept kao što je gore pokazano. Dobija se jedan savršen, sočan aromatičan kolač-puding koji je lak za pravljanje, a sastojci su skoro uvek na raspolaganju u svakom domu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: