Način pripreme
1. Od 75 g integralnog brašna, 75 g vode, šećera i kvasca napravite retku kašu. Pokrijte i ostavite na toplom da nadođe 10 minuta ili dok ne nadođe. Možete pripremiti prethodne noći, ali bez šečera i ostavite u frižideru. Tako posle hleb razvije neverovatan miris.
2. Vino pomešajte s preostalom vodom i uljem. Koristite dobro vino. U tečnost stavite nadošlu kašu i promešajte dobro (ja mutim mikserom).
3. Belo brašno prosejte u posudu i pomešajte sa ostatkom integralnog brašna i solju. U njih sipajte vino sa smesom sa kvacem i zamesite glatko, meko testo koje se ne lepi. Mesite bar 10 minuta, da osetite koliko je mekano. Radnu površinu pospite brašnom, nemojte preterivati dok traje ceo proces, možete da mažete dlanove ili radnu površinu maslinovim uljem. Pošto svako brašno drugačije upija tečnost, možda će biti potrebno da dodate još brašna ili tečnosti. Vi ćete sami videti po testu.
4. Testo ostavite da odstoji 30 minuta, nakon toga premesite još jednom, ovaj put kraće. Oblikujte okrugao hleb, pospite brašnom i stavite u pleh prečnika 26-28 cm. Nadolazi oko sat vremena na toplom ili dok ne nadođe.
5. Hleb sa vinom stavite u hladnu rernu, uključite na 200 stepeni bez ventilatora i ostavite oko 35-40 minuta ili dok korica ne porumeni.
6. Gotov božićni hleb ostavite na rešetku da se ohladi i servirajte na prazničnoj trpezi. Odličan!
Prijatno i srećan Božić!