Način pripreme
Idealan recept za zimske dane - domaći jagnjeći bujon.
Uzimamo kosti sa ostacima mesa i masnoće i dobro ih operemo tekućom vodom, stavljamo kosti u jedan veliki kazan ili šerpu i do vrha sipamo vodu.
Nakon što počne da vri, dodajemo so unutra, biber i lovorov list, ostavljamo da se krčka na tihoj vatri.
S vremena na vreme skidamo penu koja se stvorila odozgo i bacamo je. Nakon oko četiri sata kuvanja kostiju, meso se samo odvaja od kostiju i isključimo ringlu.
Očistimo meso, procedimo bujon i ostavimo da se ohladi u toku noći.
Sledećeg dana pokupimo masnoću koja se stvorila po gornjem delu šerpe i stavljamo u male plastične posude za jednokratnu upotrebu.
Na isti način stavljamo bujon koji je postao žele u kutije za jednokratnu upitrebu i sav bujon i masnoću stavljamo u zamrzivač.
Ovaj jagnjeći bujon je odgovarajuć za razna jela, umesto da kupujemo, koristimo domaći bujon, koji najviše odgovara za malu decu.