Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Bujon»Pravi domaći pileći bujon

Pravi domaći pileći bujon

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Pravi domaći pileći bujon
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
12/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
240 min.
Ukupno
270 min.
Porcije
1
"Da biste uživali u ukusnom, zdravom i lekovitom domaćem pilećem bujonu, spremite ga prema ovom receptu"

Potrebni sastojci

  • pile - 2, 5 kg
  • voda - 4 litra
  • luk - 300 g
  • šargarepa - 250 g
  • paškanat - 1 komad
  • paprika - 1 komad, crvena
  • beli luk - 1 glavica, po želji
  • celer - 1/4 glavice, po želji
  • praziluk - 1 struk, zeleni dei
  • majčina dušica - grančica
  • koren od peršuna
  • paršun - 1 vezica
  • lovorov list - 2 komada
  • majoran - po želji
  • biber - 10 zrna
  • šareni biber - 10 zrna
* merne jedinice

Način pripreme

Pileći bujon je nezamenljivi sastojak za spremanje ukusnih i hranljivih jela. Domaće spremljeni bujon je cenjen veoma mnogo i kao osnova, zbog svojih hranljivih svojstava.

Veoma je koristan kod prehlade ili jakih virusnih infekcija, zahvaljujući aminokiselini cisteinu. On dobro utiče na sekrete i bubrege jer pomaže da se lakše izluče materije.

Operemo pile hladnom vodom. Najukusniji je kad se sprema sa domaćom ili kokoškom iz slobodnog uzgoja. Sklanjamo sve iznutrice, posebno jetru. Isečemo parčiće mesa na porcije i stavljamo ih u veliku šerpu sa 3500 ml hladne vode.

Kuvamo na slaboj vatri oko 1 sat, pažljivo otklanjajući penu. Za to vreme očistimo povrće i isečemo ga na krupne parčiće. Dodajemo ga u kipući bujon, dolivajući i preostalu količinu vode.

Stavljamo sve aromatične trave i začine. Kuvamo na veoma slaboj temperaturi oko 4 sata. Odmaj nakon što se bujon ohladi procedimo ga. Deo zamrznemo u odgovarajućim posudama, a ostatak čuvamo u frižideru do 4 dana.

Od isečenog pileta takođe spremamo sjajnu supu, frikase ili pileću kavurmu. U skuvano korenasto povrće (šargarepa, paškanat i celer) dodajemo skuvani krompir i spremamo sjajan pire od povrća. Tako iskoristimo sve sastojke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: