Način pripreme
Recept je izuzetno lak i brz, samo treba da znate kako da napravite škampe i testeninu, za koju vam dajem detaljne instrukcije.
Za 200 g testa se stavlja najmanje 2 litra vode i 20 g soli. So treba da se dodaj u vodu pre paste.
Potopite farfale testeninu u kipuću vodu.
Tokom kuvanja ne pokrivajte šerpu, u kojoj ih kuvate, i ne zaboravite da mešate pastu s vremena na vreme kašikom.
Vreme kuvanja je naznačeno na pakovanju. Dva minuta pre nego što je gotovo probajte u regulišite vreme kuvanje prema vašim željama stepena tvrdoće farfala.
Kada ih izvadite imajte u vidu da treba da ih ostavite još jedan-dva minuta da odstoje.
Nemojte ispirati gotovu testeninu hladnom vodom! Nagli pad temperature može da joj pokvari ukus i da smanji sadržaj hranljivih materija i vitamina.
Birajte testeninu od kvalitetne tvrde pšenice. Recept koji vam predlažem je sa integralnim farfalama sa lanenim semenom, aromom bosiljka, sipe, paradajza i škampa.
Priprema škampa:
Odmrznite, ako su zamrznuti, ocedite ih od suvišne vode i osušite ih.
Isecite na polovine čeri paradajz, kao i čenove belog luka.
Zagrejte maslinovo ulje u odgovarajućem tiganju i sipajte beli luk, mrvljenu čili papriku i prstohvat bibera.
Sečekajte nekoliko sekundi da se sotiraju i dodajte škampe.
Smanjite ringlu i dodajte vino, redukujte oko 5 minuta i dodajte čeri paradajz.
Kuvajte oko 4 minuta na srednjoj ringli.
Kada se paradajz izdinsta i omekša dodajte pesto (možete da spremite i bez pesta), mešajući pažljivo da paradajz ne izgubi oblik.
Farfale sa čeri paradajzom, škampima i pestom može da se kuva na dve ringle istovremeno. Sprema se brzo, neophodni su vam samo osećaj i pažnja.
Obično se ne servira sa parmezanom, ali neki ljudi vole i sa njim, zato servirajte jelo kako je vama ukusno.
Završetak sa aromom pesta od bosiljka daje jelu eksplozivnu aromu i ukus.
Ovu vrstu jela možete da spremite i bez škampa, servrirajući ga sa parmezanom - biće gotovo za pet minuta!