Način pripreme
Prvo između dva lista papira za pečenje stavite maslac i razvucite na kvadrat, približno oko 20x20 cm, savijte kao koverat i ostavite u frižideru da se stegne.
Rastvorite kvasac u ugrejanom mleku, šećeru i 1-2 supene kašike brašna. Ostavite da nadođe minimum 10 minuta.
Prosejte proestalo brašno i sipajte u odgovarjauću posudu. U sredini napravite udubljenje i sipajte kvasac i maslac.
Zamesite meko testo oko 5 minuta. Stavite da nadođe u namazanu posudu, pokrijte vlažnom krpom ili folijom na oko 1 sat.
Možete koristiti rernu, ugrejte na 50 stepeni i ostavite vrata otvorena.
Nadošlo testo premesite ponovo sa brašnom na radnoj površini i ponovo ostavite dok se ne udvojite. Čim bude gotovo, stavite na radnu površinu, pospite brašnom i razvucite na kvadrat ivica 25 cm (veličina treba da bude oko 5 cm veća od kvadrata maslaca, koje stavljamo u frižider.
Savijamo na tri dela, prvo savijamo donji deo testa i poklopimo gornji. Razvučemo oklagijom i ponovo pravougaonik savijamo ponovo na tri dela. Prvo jednu stranu do sredine, nakon toga sa druge strane do sredine i nakon toga savijamo na dva dela. Uvijamo u streč foliju i stavljamo u frižider na jedan sat.
Izvadimo razvučeni maslac i stavljamo dijagonalno na domaće lisnato testo. Ivice stavljamo prema centru, preklapamo bar po 2 cm. Vraćamo na 30 minuta u frižider.
Na brašnom posutoj radnoj površini razvučemo pravougaonik 20 x 45 cm. Okrećemo na 90 stepeni da liči knjigu i razvučemo ponovo na pravougaonik istih prečnika.
Uvijamo ponovo na tri dela, uvijamo u foliju i ostavljamo u frižideru da se ohladi 30 minuta. Na isti način testo razvučemo i okrenemo još dva puta, ponovo ostavljamo da odstoji po 30 minuta u zamrzivaču.
7. Nakon poslednjeg, trećeg razvlačenja, okretanja i odmora od 30 minuta sto pospemo brašnom i testo razvučemo na dug pravougaonik debljine 6 mm i prečnika 25x95.
Isečemo ivice klasičnog testa za kroasane i isečemo po dužini na dve trake širine 12, 5 cm.
Isečemo trouglove sa osnovom 12 cm. Pravimo mali prorez u sredini u osnovi, ivice malo uvijemo na gode i osnovu uvijamo do vrha.
8. Kroasane stavljamo u pleh, ivice uvijamo kao polumesec. Nadolaze u plehu 1-2 sata dok se ne udvostruče.
9. Umutimo jaje i vodu. Kroasane namažemo četkom. Pečemo 20-25 minuta na 200 stepeni. Ostavljamo na rešetku da se ohladi i stavljamo nadev po želji.
Biće vam potrebno oko 5-6 sati.