Način pripreme
Rastvorite kvasac i šećer u 1/2 mlake vode i ostavite na toplom da nadođe na 10 minuta.
Zatim ga dodajte u posudu sa prosejanim brašnom i solju, u udubljenje u sredini. Dodajte 4 supene kašike maslinovog ulja i ostalu vodu.
Umesite glatko testo, tako što ga u neko vreme prebacite na nabrašnjenoj radnoj površini i nastavite da mesite otprilike 10 minuta.
Izvadite ga iz posude, radnu površinu pospite sa malo brašna i mesite testo 10 minuta. Po potrebi pospite sa po malo brašna.
Gotovo testo ostavite da nadođe na toplom u nauljenoj posudi, pokriveno krpom. Ono mora da udvostruči svoju zapreminu.
Tepsiju dimenzija 23x23 cm obložite papirom za pečenje, sipajte testo i raširite ga rukom. Ponovo pokrijte krpom i ostavite ga da nadođe na 30-40 minuta.
Prstima napravite udubljenja po celoj površini testa, pospite sa 3-4 supene kašike maslinovog ulja.
Ponovo pokrijte krpom i ostavite da nadođe na još 10 minuta.
Nakon toga odozgo pospite po želji krupnom morskom solju i dodajte struk ruzmarina. Fokaču stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10-15 minuta.
Ispečenu fokaču zalijte mlazom maslinovog ulja, uvijte je u krpu i ostavite da se ovlaži na otprilike 15 minuta. Nakon toga poslužite, tako što je odvojite od papira za pečenje.