Način pripreme
Med i maslac se istope, ali da ne provru, nakon blagog hlađenja dodaje se jaje i meša se.
Proseje se soda, brašno, kakao, šećer u prahu i prosejane začine.
U smesu od jaja se dodaje brašno sa kakaom i začini, umesi se glatko meko testo. Dodatno se mesi brašno najviše supenom kašikom, koliko je potrebno da se ne lepi, više se ne dodaje.
Testo za medenjake se uvija u streč foliju i ostavlja se na 1-2 sata u frižideru dok se ne stegne.
Da bi se napravili medenjaci, uzima se deo testa i na blago nabrašnjenoj ranoj površini, oklagijom se razvija do 5 mm. Vade se iz kalupa, po želji se koriste pečati za kolačiće.
Ređaju se u tepsiju sa papirom za pečenje na rastojanju jedan od drugog.
Peku se u zagrejanoj rerni na 160 stepeni 12 minuta.
Ostavljaju se na rešetci da se ohlade.
Kolačići se čuvaju u kutiji na hladnom.