Način pripreme
Šolju vode pomešajte sa pola čaše ulja, sipajte u šerpu i zagrejte do ključanja. U smesu ulja i vode postepeno dodajte šolju brašna uz neprestano mešanje dok ne dobijete homogenu smesu. Tada sklonite šerpu sa vatre i ostavite testo da se ohladi.
Umutite jaja i postepeno ih dodajte u ohlađeno testo uz stalno mešanje, dok se ne dobije glatka smesa. U pleh pokriven papirom za pečenje stavljajte po 1 kašiku testa i pecite u umerenoj rerni dok ne porumeni.
Nadev: Sipajte 700 ml mleka u šerpu i zagrejte ga do ključanja, a zatim dodajte jaja, šećer, brašno, vanilu i preostalo mleko. Promešajte i kada dobijete gusti krem skinite sa vatre. Kada skinete šerpu, dodajte 50 g maslaca.
Gotovim kremom punite eklere uz pomoć šprica.
Kada se ekleri peku, u njima se formira prirodna šupljina i koju se špricem stavlja krem. Ako se ne formiraju šupljine, nožem možete da presečete malo sa strane i da ubacite krem.
Čokoladu istopite na pari i po želji ukrasite eklere.