Mali domaći ekleri

Plamenova KristinPlamenova Kristin
Pomoćnik kuvara
26101504
Mali domaći ekleri
Fotografije: Plamenova Kristin
1 / 6
05/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
7
"Mini ekleri će vas bukvalno rastopiti"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 šolja
  • jaja - 4 komada
  • ulje - 1/2 šolje
  • za nadev
  • sveže mleko - 1 litar
  • jaja - 4 komada
  • maslac - 50 g
  • brašno - 9 kašika
  • šećer - 9 kašika
  • vanila - 1 ampula
  • čokolada - (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Šolju vode pomešajte sa pola čaše ulja, sipajte u šerpu i zagrejte do ključanja. U smesu ulja i vode postepeno dodajte šolju brašna uz neprestano mešanje dok ne dobijete homogenu smesu. Tada sklonite šerpu sa vatre i ostavite testo da se ohladi.

Umutite jaja i postepeno ih dodajte u ohlađeno testo uz stalno mešanje, dok se ne dobije glatka smesa. U pleh pokriven papirom za pečenje stavljajte po 1 kašiku testa i pecite u umerenoj rerni dok ne porumeni.

Nadev: Sipajte 700 ml mleka u šerpu i zagrejte ga do ključanja, a zatim dodajte jaja, šećer, brašno, vanilu i preostalo mleko. Promešajte i kada dobijete gusti krem skinite sa vatre. Kada skinete šerpu, dodajte 50 g maslaca.

Gotovim kremom punite eklere uz pomoć šprica.

Kada se ekleri peku, u njima se formira prirodna šupljina i koju se špricem stavlja krem. Ako se ne formiraju šupljine, nožem možete da presečete malo sa strane i da ubacite krem.

Čokoladu istopite na pari i po želji ukrasite eklere.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: