Špagete ala Karlo

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
10k
97
643
10/02/2020
"Sjajan italijanski specijalitet koji očarava prisustvom na trpezi "
Priprema5 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno15 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano86
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • špagete - 200 - 259 g Ala Karlo ili količina po ukusu
  • tunjevina - 200 g
  • masline - 40 g
  • čili - 1 i 1/2 kašičica, sladak u prahu
  • pasata sos - 400g (oljušteni paradajz iz konzerve)
  • so - 1 kašičica
  • kapar - 30 g
  • feferoni - 3 g (crvena ljuta paprika)
  • belo vino - 30 ml
  • parmezan - 40 g, narendan ili Grana Padano
  • pesto - 30 g, od bosiljka ili peršuna
  • beli luk - 3 čena
  • maslinovo ulje - 5 kašika ili količina po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

To je klasika od najvoljenijih i lakih recepata! Pasta ala Karlo ima predivnu mešavinu ukusa i diskretnu aromu začina.

Špagete ala Karlo se spremaju na dva načina. Jedan je sa sotiranim crvenim lukom, glaziran vinom, a drugi - sa čenovima belog luka za intenzivniju aromu i ukusu, koji vam predstavljam i više ga volim.

Špageti ala Karlo sa ribom tunom i paradajz sosom mogu da se spramaju na dve ringle istovremeno. Stavite vodu za špagete da provri i paralelno sa tim spremajte sos.

Isecite čenove belog luka na sitno. Odvojte od koštica šaku crnih maslina. Ocedite i operite dobro kapar. Za najbolji rezultat ih natopit u maslinovom ulju i spremajte sledećeg dana, da im smanjite intenzivan ukus, da ne dominiraju kao ukus iznad celog jela.

U već provrelu vodu sipajte špagete sa nekoliko prstohvata soli. Tokom prvog minuta mešajte da se ne slepe. Kuvajte prema uputstvu na pakovanju da bi bilo al dente. Najbolje izvadite špagete dva minuta ranije nego što je naznačeno. Nemojte ispirati!

Zagrejte maslinovo ulje u odgovarajućem tiganju i spajte beli luk, namrvljenu čili papriku i prstohvat bibera.

Sačekajte nekoliko sekundi da se sotiraju. Smanjite vatru, dodajte čili u prahu i sipajte testeninu. Recept je sa testeninom koja je najbrže gotova. Ako koristite običnu konzervu paradajza, kuvajte oko 15 minuta.

Smanjite vatru, dodajte vino i posolite. Kuvajte oko 8 minuta.

Kada se smesa blago zgusne, dodajte crne masline bez koštica, tunjevinu, kapar i pesto (peršun). Sipajte skuvane špagete al dente u sos za špagete i promešajte.

Narendajte sir Grana padano ili parmezan i dodajte deo.

Servirajte špagete sa tunjevinom tople, na svaku od porcija odozgo narendajte još sira i ukrasite finim kriškama.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar