Način pripreme
Mlaćenicu pripremamo na sledeći način - u 1/2 šolje mleka dodajemo 1 kašičicu sirćeta, promešamo i ostavljamo nekoliko minuta.
Suve sastojke (brašno, so, šećer i sodu) stavljamo u posudu i promešamo. U njih dodajemo mekani maslac i uz pomoć viljuške gnječimo brašno dok ne dobijemo mrvice od maslaca. Dodajemo u njih rendanu šunku, sir, mladi luk i suve sastojke, ako ih koristite.
Jaje umutite u posudi i u njega dodajte mlaćenicu, nakon toga sipajte preostale sastojke i zamesite testo. Testo mesite na stolu sa još kašikom-dve bršana dok ne dobije masno testo, koje je meko i ne lepi se. Razvucite na brašnom posutoj površini dok ne dobijete list 1 cm u obliku kruga.
Krug isecite na trouglove, premestite ih na rastojanje 5 cm jednan od drugog u plehu, obloženim papirom za pečenje i stavite u frižider na 10-15 minuta.
Ugrejte rernu do 200 stepeni. Možete ih namazati žumancem pre nego što se ispeku, 18-25 minuta dok ne dobiju zlatnobraon boju i dok ne porumene po površini.
Drugi način za oblikovanje slanih gurabija je tako što isečete gurabije čašom prečnika oko 6 cm. Kao nadev možete koristiti samo sitan sir, beli sir ili drugu vrstu sira, slaninu, čak i sitno isečenu pečenu papriku ili pečurke.
Opšte pravilo je količina sastojaka dodatih u testo ne treba da bude viša od 2 šolje, ukupno i da budu rendani ili sitno iseckani.