Način pripreme
Izuzetno ukusan, jednostavan i brz recept za slane palačinke sa kiselim mlekom, mladim lukom i mirođijom.
U dubokoj posudi pomešamo sastojke jedan za drugim: 1 jaje; 1 šoljicu kiselog mleka prethodno umućenog sa 1 kašičicom sode za hleb; sveže ubrana, oprana i sitno iseckana pera mladog luka i mirođije - bez drški i 1 supenu kašiku nerafinisanog suncokretovog ulja - nerafinisano hladno presovano suncokretovo ulje.
Mešajući metalnom žicom za mućenje postepeno dodajemo dve vrste brašna - integralno i pšenično - po 5 supenih kašika.
Dolivamo pola šoljice tople vode i začinimo 1 ravnom kašičicom fino mlevene himalajske soli, pola kašičice smeđeg kristal šećera - za uravnoteženost ukusa i po 3 prstohvata orijentalnih začina karija, kumina i bibera. Ponovo mešamo dok ne dobijemo homogenu, srednje gustu smesu.
Za zdravije palačinke, prepržimo ih bez masti u tiganju sa keramičkim premazom koji se ne lepi. Sipamo po 1 malu kutlaču od smese i rasporedimo u kružnim pokretima - prečnika otprilike 15 cm.
Okrećemo palačinku, nakon što se po celoj površini obrazuju mehurići. Ostavljamo je u tiganju još 2-3 minute i nakon toga je stavljamo u tanjir pokriven poklopcem, tako što svaku sledeću gotovu stavljamo ispod prethodne kako bi ostale sipkaste i mekane.
Dobija se otprilike 7 palačinki srednje veličine.
Poslužujemo eksperesne slane američke palačinke sa kiselim mlekom, mladim lukom i mirođijom po želji sa dijetalnom zelenom salatom, mlečnim tahini sosem, umakom od spanaća, pestom od bosiljka ili vegetarijanskim namazom!
Pogodne za doručak, popodnevnu užinu, za usput, piknik ili jedan lagani ručak u kutijici!