Način pripreme
Prosejte brašno u u njemu pomešajte prašak za pecivo. U kiselom mleku rastvorite sodu. Sitan sir posolite po ukusu, da bude dovoljno slan. Mešajte dok ne dobijete krem (ako želite da gurabije budu slatke, onda dodajte samo 1 prstohvat soli i stavite dovoljno šečera, da bude sladak).
U sitan sir dodajte jedno po jedno od sastojaka: jaje, kiselo mleko sa sodom, ulje i postepeno dodajte po malo brašna, mešajte kašikom. Kad postane dovoljno gusto, mesite rukama. Testo treba da bude mekano.
Količina brašna zavisi od gustine i koliko je sitan sir suv. Ako je vodeniji, povećajte količinu brašna, a ako je suv, dodajte manje brašna.
Nakon toga, rukama oblikujte lopice, malo ih spljeskajte i stavite u posudu, namazanu uljem, u kojoj ćete peći gurabije. Odozgo namažite umućenim jajetom uz pomoć četke.
Pospite semenom suncokreta ili susamom, ili jedne semenom suncokreta, a druge susamom, malo pritisnite rukama. U stvari pospite semenkama koje imate. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni.