Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Slane gurabije sa sitnim sirom

Slane gurabije sa sitnim sirom

Velichka  KalevaVelichka Kaleva
Šegrt
391096
Slane gurabije sa sitnim sirom
Fotografije: Velichka Kaleva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Slane i veoma ukusne - kako da se ne zaljubite u njih"

Potrebni sastojci

  • brašno - 5 šolja
  • sitan sir - 350 g
  • kiselo mleko - 5 prepunih supenih kašika
  • jaja - 2 komada, jedno je za premazivanje
  • soda za hleb - 1 ravna kašičica
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • ulje - 1 supena kašika
  • so
  • susam
  • seme suncokreta - oljiušteno
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u u njemu pomešajte prašak za pecivo. U kiselom mleku rastvorite sodu. Sitan sir posolite po ukusu, da bude dovoljno slan. Mešajte dok ne dobijete krem (ako želite da gurabije budu slatke, onda dodajte samo 1 prstohvat soli i stavite dovoljno šečera, da bude sladak).

U sitan sir dodajte jedno po jedno od sastojaka: jaje, kiselo mleko sa sodom, ulje i postepeno dodajte po malo brašna, mešajte kašikom. Kad postane dovoljno gusto, mesite rukama. Testo treba da bude mekano.

Količina brašna zavisi od gustine i koliko je sitan sir suv. Ako je vodeniji, povećajte količinu brašna, a ako je suv, dodajte manje brašna.

Nakon toga, rukama oblikujte lopice, malo ih spljeskajte i stavite u posudu, namazanu uljem, u kojoj ćete peći gurabije. Odozgo namažite umućenim jajetom uz pomoć četke.

Pospite semenom suncokreta ili susamom, ili jedne semenom suncokreta, a druge susamom, malo pritisnite rukama. U stvari pospite semenkama koje imate. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: