Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Američke slane gurabije (Savory Scones)

Američke slane gurabije (Savory Scones)

Potrebitel#165452Potrebitel#165452
Šegrt
303169
Američke slane gurabije (Savory Scones)
Fotografije: Potrebitel#165452
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
18 min.
Ukupno
48 min.
Porcije
8
"Odlične slane gurabije, od kojih treba da pripremite više, jer odmah nestaju iz tanjira"

Potrebni sastojci

  • brašno - 2 šolje + za mešenje
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1/3 kašičice
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • soda bikarbona - 1/2 kašiče
  • jaja - 1 komad
  • masalac - 80 h
  • mlaćenica - 1/2 šolje
  • šunka - 150 g, rendana
  • edamer - oko 100 g, rendan (čedar ili kačakvalj)
  • mladi luk - 1 struk, sitno iseckan
  • origano - majčina dušica ili začini drugi
* merne jedinice

Način pripreme

Mlaćenicu pripremamo na sledeći način - u 1/2 šolje mleka dodajemo 1 kašičicu sirćeta, promešamo i ostavljamo nekoliko minuta.

Suve sastojke (brašno, so, šećer i sodu) stavljamo u posudu i promešamo. U njih dodajemo mekani maslac i uz pomoć viljuške gnječimo brašno dok ne dobijemo mrvice od maslaca. Dodajemo u njih rendanu šunku, sir, mladi luk i suve sastojke, ako ih koristite.

Jaje umutite u posudi i u njega dodajte mlaćenicu, nakon toga sipajte preostale sastojke i zamesite testo. Testo mesite na stolu sa još kašikom-dve bršana dok ne dobije masno testo, koje je meko i ne lepi se. Razvucite na brašnom posutoj površini dok ne dobijete list 1 cm u obliku kruga.

Krug isecite na trouglove, premestite ih na rastojanje 5 cm jednan od drugog u plehu, obloženim papirom za pečenje i stavite u frižider na 10-15 minuta.

Ugrejte rernu do 200 stepeni. Možete ih namazati žumancem pre nego što se ispeku, 18-25 minuta dok ne dobiju zlatnobraon boju i dok ne porumene po površini.

Drugi način za oblikovanje slanih gurabija je tako što isečete gurabije čašom prečnika oko 6 cm. Kao nadev možete koristiti samo sitan sir, beli sir ili drugu vrstu sira, slaninu, čak i sitno isečenu pečenu papriku ili pečurke.

Opšte pravilo je količina sastojaka dodatih u testo ne treba da bude viša od 2 šolje, ukupno i da budu rendani ili sitno iseckani.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: