Način pripreme
Veoma jednostavan i izuzetno brz recept za slane američke palačine za goste koje se zamešaju za tačno jedan minut.
U dubokoj posudi razbijemo dva jaja - velika (domaća) i mutenicu, koju smo prethodno spremili, mešajući 3 kašike kiselog mleka sa 3-4 kašike vode.
Dodajemo pola kašičice sode za hleb, kašiku jabukovog sirćeta, kašičicu fine himalajske soli, trećinu kašičice mlevenog bibera, pola kašike šarlana, nerafinisano suncokretovo ulje.
Žičanom mutilicom mešamo smesu od jaja, dodajući kašičicu kukuruznog skroba i 10 punih kašika pšeničnog brašna dok se ne dobije glatka ravnomerna smesa.
U velikom keramičkom tiganju sa nelepljivim dnom zagrevamo šarlan (suncokretovo ulje - samo za prve palačinke, ostale spremamo bez masnoće).
Malom kutlačom zagrebemo smesu i raspoređujemo srednje velike krugove - debelje, ne tanke, tako da budu 2-3 palačine u tiganju.
Okrećemo ih, nakon što se po površini pojave mehurići. Pržimo dok ne postanu blago zlatasti sa svake strane.
Od ove količine se dobija 9-10 američkih palačinki.
Kad su gotove stavljamo u dubok tanjir sa poklopcem, pri čemu svako novu ređamo odozdo na gomilicu.
Serviramo vazdušaste slane američke palačinke za goste, poređane u tanjirić - po želji sa prženim jajetom i posute isečenim mladim lukom.
Čudesno ukusno!