Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa anisom

Kolač sa anisom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kolač sa anisom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Savršen kolač od anisa traži šolju jake kafe da bi podelio trenutke zadovoljstva"

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g
  • bademovo mleko - 260 ml
  • mastika - 40 g
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • prašak za pecivo - 15 g
  • šećer - 200 g
  • bela čokolada - 70 g
  • pavlaka - 3 - 4 supene kašike, poslastičarska, tečna, nezaslađena
  • anis - 1 kašičica, izgnječena zrna
  • bademi - 12 - 16 komada, celi
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešamo sve tečne satojke (bez pavlake) zajedno sa šećerom. Mešamo dok se kristali ne rastvore.

Brašno prosejemo sa praškom za pecivo i dodajemo u delovima, mešamo žicom. Ako je smesa previše retka, dodajemo dodatno brašna dok ne dobijemo konzistenciju testa za kolač, ni u kom slučaju ne treba da bude previše gusto.

Sipamo u pleh, obložen papirom za pečenje, pravougaoni, prečnika 18/28. Odozgo poređamo bademe.

Pečemo kolač na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni na 40 stepeni ili proverite čačkalicom za zube.

Nakon što se kolač ispeče, isključimo rernu i pleh ostavljamo unutra sa otvorenim vratima bar 10-15 minuta.

Kad se potptuno ohladi, pravimo preliv od bele čokolade i pavlake na tihoj vatri, dodajemo i kašičicu zrna anisa, izgnjčenih da pojačamo miris.

Nakon toga prelivamo kolač sa anisom i ostavljamo ponovo nekoliko minuta da se čokolada stegne.

Serviramo sa čajem, kafom ili mlekom.

Neka vam je ukusno i slatko!

* Recept je modofikacija poznate torte Malanenja, ali sa nekim promenama i sastojcima, sa kojima se dobija jedan sočan, aromatičan i ukusan kolač.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: