Način pripreme
1. Prosejte brašno u duboku posudu i napravite rupu u sredini brašna. U nju sipajte vodu, unapred blago zagrejanu do 37-40 stepeni. U rupu sipajte šećer i usitnite kvasac i promešajte da se rastope. Tako ostavite da se aktivira kvasac, 5 do 8 minuta u toploj prostoriji i posudu prekrijte čistom krpom.
2. Stavite ulje, a so, liker, sirće i samlevena zrna anisa pospite u brašno, oko kladenca.
3. Lepo promešajte drvenom kašikom i kada se sastojci objedine i počnu da se odvajau od zidova posude, prebacite na nabrašnjenu radnu površinu i umesite glatko i elastično testo. Mešenje treba da traje 8-10 minuta, kako bi se aktivirao gluten i da bi se rasprostranila aroma hleba.
4. Obrazujte duguljaste hlebiće i stavite u blago nauljen kalup od standardnih pravougaonih kalupa za kolač. Na dno možete da stavite malo zrna anisa, a na sam hleb - još malo od njih.
Napravite nekoliko poprečnih razreza i pospite brašnom. Ostavite tako hleb 40-50 minuta da naraste i udvostruči obim.
5. Pecite u zagrejanoj rerni na 185 stepeni ili dok se ne dobije zlatkasta braon korica.
Možete proveriti da li je gotov uz pomoć drvene čačkalice koja treba da bude čista kada je zabodete u testo.
6. Kada izvadite iz rerne gotov aromatični hleb sa anisom, pre nego što ga nasečete i poslužite, stavite ga na podmetač da se u potpunosti ohladi.
Prijatno!