Marinirani stek od noja na roštilju

14/02/2020
"Stek od noja sa odličnom marinadom - jelo za specijalne prilike i omiljene ljude "
Priprema20 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno55 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano47
  • Pregledi tokom meseca9
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • meso noja - 600 g, file noja
  • šargarepa - 5 - 6 komada
  • tikvice - 2 komada
  • muskatni oraščić - mleveni
  • korijander - u zrnu
  • kivano - 1 komad
  • vino - 1 šolja, crveno
  • sirće - 2 supene kašike, balsamiko, crveno
  • beli luk - 2 čena
  • biber - mleveni
  • so
  • senf - 1 kašičica, za barbikju
  • limun - 1 1/2 komada
  • mandarine - 2 komada
  • nar - 1/2 komada
  • pavlaka - 3 supene kašike
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike, ekstra virgin
* merne jedinice

Način pripreme

Odavno sam želela da pripremim ove stekove od noja i odabrala sam odgovarajući dan. Juče je bio dobar dan za našu porodicu i trebalo ga je pravilno proslaviti.

Prvo se priprema sos od kivana. U dubokoj posudi sa mlevenje pomešajte unutrašnjost kivana /isecite na dva dela i izvadite kašikom, pre toga odvojite kriške za dekoraciju/, beli luk, sok od limuna i mandarine, senf, maslinovo ulje, biber i malo soli. Sve umutite štapnim mikserom.

Za stekove od noja pripremite marinadu od čaše vina, prstohvata muskatnog orašćića, prsohvatom korijandera i balsamiko sirće.

Meso od noja brzo upija mirise i delikatno je samo po sebi. Tako da nemojte preterivati sa začinima i nemojte dugo marinovati. Stavite stekove u posudu i prelijte marinadom na 15-20 minuta.

Na meso poređajte povrće, citruse, može čak i makarone i morske plodove.

Operite šargarepu i tikvice i isecite kao za grilovanje. Pecite, posolite i pokrijte u posudi.

Meso ocedite na ubrusu. Marinadu nemojte bacati.

Ugrejte roštilj. Nemojte birati posudu sa otvorenim rebrima, zato što će isteći sokove i izgubićete ih. Ovo je najbolji način za pripremu mesa od noja.

Sada... peče se lako, ali je potrebna preciznost. Gril treba da bude ugrejan. Stavite prave pored njega, stavite pored sebe kuhinjski sat, ako vam je lakše hronometar, i poređajte polovinu stekova. Jedno, da se ne snizi temperatura u posudi, i drugo, da biste brzo mogli da radite sa količinom mesom mesa od noja unutra.

Merite 1 minut. Okrenite. Radite hvataljkom, NE bodite - izaćiće sok. Merite ponovo 1 minut. Okrenite ponovo, jačinu smanjite dok ne bude umerena i merite 3 minuta za tu stranu. Za drugu još 3 minuta. Moje šnicle sam pripremila srednje pečene. Gotove stekove posolite i uvijte u aluminijumsku foliju 10 minuta da odstoje.

U sokove u mesu u grilu, sipajte marinadu. Na tihoj vatri se redukuje/zgusne/ smesa 5 minuta, dodajte sos sa kivanom, promešajte i skinite sa vatre. Procedite kroz široku cediljku. Ostavite da se ohladi i dodajte pavlaku. Promešajte dok ne postane homogena.

Ovaj sos mi je oduzeo više vremena, nego prirpema i mariniranje stekova od noja na roštilju zajedno, ali ipak je veoma svež.

Najgore je bilo, da se požalim, kad je nestalno struje na dva sada, kad sam počela da sastavljam porcije. Slike su pravljene u lošim uslovima, pod svetlošću samo jedne sijalice.

Intimna atmosfera. Ali sa dragim ljudima je svakao dobro!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar