Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa jajima»Fritata»Fritata sa tikvicama i spanaćem

Fritata sa tikvicama i spanaćem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Fritata sa tikvicama i spanaćem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Ukusna fritata sa tikvicama i spanaćem koja pretvara svaki običan dan u praznik"

Potrebni sastojci

  • tkivca - 1 komad, 330 g
  • spanać - 90 g
  • praziluk - 1 struk, 100 g
  • beli luk - 2 čena, 6 g
  • jaja - 5 komada
  • parmezan - 2 - 3 kašike, u prahu ili fino narendan
  • so - 1 kašičica ili po ukusu
  • biber - 2 prstohvata, sveže mleven
  • peršun - 2 kašike, iseckan
  • origano - za posipanje
  • maslinovo ulje - oko 1/2 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Praziluk i beli luk se seku na sitno i zaprže u maslinovom ulju.

Tikvica se seče na male parčiće ili renda na krupno rende i stavlja se u praziluk sa prstohvatom soli.

Dodaje se spanać - iskidani listovi ili celi, ako su bejbi.

Povrće se kuva dok ne omekša i ako u tiganju ima previše masnoće prosipa se deo nje.

Jaja se mute sa solju i biberom. Može da im se doda kašika-dve svežeg mleka za još sočniju fritatu.

U povrće se stavljaju peršun i parmezan u poslednjem trenutku, da bi maksimalno sačuvali svoj ukus i sipaju se jaja ravnomerno. Ovde je trenutak da kažem da tiganj treba da vam bude sa nelepljivim dnom i vatrostalnom drškom, a prečnik da je 25-26 cm za relativno tanku fritatu i malo manji za deblju.

Nakon dodavanja jaja, vatra se smanjuje i ostavlja se da pobeli i stvrdne se po krajevima.

Tiganj se gurne u rernu zagrejanu na 200 stepeni - gornja rešetka, da se fritata zapeče odozgo.

To je i osnovna razlika u tehnologiji spremanja, po kojoj se razlikuje od španske tortilje, iako se ponekad i kod fritate primenjuje isti način okretanja i pečenje u samom tiganju na ringli.

Servira se topla, posuta aromatičnim origanom i sa još svežeg peršuna.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: