Način pripreme
1. Stavite bujon na ringlu na minimalnu vatru i održavajte ga vrućim. Očistite pečurke vlažnom krpom i specijalnim nožem.
2. Iseckajte luk šalot i zapržite u maslinovom ulju sa prstohvatom soli, dok ne postane prozračan - oko 3 minuta.
3. Sipajte pirinač i mešajte još 3 minuta da se dobro zaprži. Dodajte vino i kuvajte 2 minuta,
4 Sipajte vrući bujon iz nekoliko puta, a pre nego što sipate sledeću prociju, prethodna treba da se upila potpuno. Mešajte sve vreme. Pre nego što stavite poslednju porciju dodajte pečurke - isečene. Ceo proces će vam oduzeti 15-16 minuta, da bi pirinač ostao al dente, obavijen u kremastim sosom.
5. Stavite u rižoto maslac i polovinu i malo više narendanog parmezana. Promešajte kratko da se istopi i sve se stopi. Ako je potrebno posolite nežni rižoto sa pečurkama.
6. Servirajte nežni rižoto od pečuraka posut preostalim parmezanom, iseckanim peršunom i prstohvatom sveže mlevenog bibera.