Način pripreme
Isecite glavicu luka i nekoliko čenova belog luka na sitno. Zagrejte maslinovo ulje u odgovarajućoj posudi i dinstajte luk i beli luk na kratko na umerenoj vatri. Kada omekšaju dodajte pirinač arborio i zapržite minuta, dok zrnca ne postanu prozračna.
Začinite solju i biberom. Sipajte belo vino u posudu i mešajte dok ga pirinač potpuno ne apsorbuje.
Pripremite bujon od povrća ili pečuraka i sipajte jednu četvrtinu u posudu. Mešajte rižoto neprestano, da dobijete željenu kremastu konzistenciju.
Kada se prvi deo bujona apsorbuje sipajte i sledeći i tako dok pirinač ne upije svu količinu.
Isecite šampinjone na tanke kriške. Zagrejte grudvu maslaca u dubokom tiganju i sotirajte. Začinite solju, biberom i listovima sveže majčine dušice.
Na kraju dodajte grudvu maslaca u rižoto, da mu date dodatnu gustinu.
Sipajte klasičan rižoto u odgovarajući tanjir, garnirajte odozgo sa sotiranim pečurkama i pospite ljuspama parmezana.