Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Klasičan rižoto sa pečurkama i parmezanom

Klasičan rižoto sa pečurkama i parmezanom

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367512k103
Klasičan rižoto sa pečurkama i parmezanom
Fotografije: Hrana za Dushata
1 / 8
30/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
3
"Ako nam kažu klasika, prvo čega se sećamo je ovaj neverovatan klasičan rižoto sa pečurkama i parmezanom"

Potrebni sastojci

  • pirinač arborio - 200 g
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • bujon - 1 litar
  • belo vino - 50 ml
  • šampinjoni - 200 g
  • maslac - 100 g
  • majčina dušica - 1 - 2 struka
  • parmezan - 100 g
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite glavicu luka i nekoliko čenova belog luka na sitno. Zagrejte maslinovo ulje u odgovarajućoj posudi i dinstajte luk i beli luk na kratko na umerenoj vatri. Kada omekšaju dodajte pirinač arborio i zapržite minuta, dok zrnca ne postanu prozračna.

Začinite solju i biberom. Sipajte belo vino u posudu i mešajte dok ga pirinač potpuno ne apsorbuje.

Pripremite bujon od povrća ili pečuraka i sipajte jednu četvrtinu u posudu. Mešajte rižoto neprestano, da dobijete željenu kremastu konzistenciju.

Kada se prvi deo bujona apsorbuje sipajte i sledeći i tako dok pirinač ne upije svu količinu.

Isecite šampinjone na tanke kriške. Zagrejte grudvu maslaca u dubokom tiganju i sotirajte. Začinite solju, biberom i listovima sveže majčine dušice.

Na kraju dodajte grudvu maslaca u rižoto, da mu date dodatnu gustinu.

Sipajte klasičan rižoto u odgovarajući tanjir, garnirajte odozgo sa sotiranim pečurkama i pospite ljuspama parmezana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: