Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Namaz»Namaz sa cveklom

Namaz sa cveklom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Namaz sa cveklom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
17/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
4
"Jedan drugačiji namaz sa cveklom, koji će trpezu učiniti raznobojnijom, interesantnom i originalnom"

Potrebni sastojci

  • leblebije - 200 g, dobro skuvane
  • cvekla - 300 g, skuvana
  • sok od limuna - 30 ml, ili po ukusu (sveže isceđen)
  • susam - 50 g
  • maslinovo ulje - 50 g
  • beli luk - 2 čena
  • kumin - 1 prstojvat
  • kari - 1 prstohvat, u prahu
  • so - 1 kašičica
  • za posipanje pri serviranju
  • biber
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Susam se zapeče na suvom tiganju i ostavlja se da se ohladi. Umesto njega može da se koristi susamova pasta.

Cvekla na parčiće, beli luk, leblebije, maslinovo ulje, so i sok od limuna se stavljaju u posudu blendera ili ručnog miksera. Samelju se ili se pasiraju na srednjoj jačini, dok ne postane sasvim gladak pire.

Dobijeni humus se začinjava karijem i kuminom, po želji se dodaje još soli i soka od limuna.

Servira se kao namaz sa prepečenim kriškama ili svežim hrskavim povrćem.

Pre serviranja se posipa sveže mlevenim biberom i mlazom maslinovog ulja.

Ovaj namaz sa cveklom je posan i pogodan za trpezu za Badnje veče.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Vanjica
Vanjica
Lepo
23.03.2022 11:21