Pašteta od patlidžana Baba Ganuš

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
9k
95
593
19/02/2020
"Uzmite toster, ubacite kriške i spremite paštetu Baba ganuš, pašće veliko mazanje "
Priprema10 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno40 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano198
  • Pregledi tokom meseca16
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 3 komada, oko 250 - 300 g, svaki
  • beli luk - 4 velika čena (tri se ispeku)
  • maslinovo ulej - 50 g + za posipanje
  • sok od limuna - 45 ml
  • susam - 60 g + za posipanje
  • tahini od susama - 1 kašičica, po želji
  • kuminu - 1/2 kašičice, mleveni
  • so - po ukusu
  • pan pogača - 8 pogačica za serviranje (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Patlidžan se iseče na pola po dužini, posipaju se solju sa isečene strane i ostavljaju se 20 minuta.

2. Nakon što se vidno odvojio gorki sok sa njih, dobro se operu i osuše. U mesu se prave razrezi u koje se ubace 3 velika čena belog luka - po jedan u svaki i poređaju se razrezom na dole u namazanu posudu za pečenje, Ja ponekad stavljam više belog luka, jer ga mnogo volim kad je pečen, ljutina nestaje i savršeno se kombinuje sa patlidžanom.

3. Peku se 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, nakon toga se okreću na još 15 minuta i sa druge strane.

4. Gotovi ispečeni patlidžani sa belim lukom se ostavljaju da se ohlade i kašikom se istruže meso iz njih.

5. Da bismo spremili paštetu od patlidžana potreban nam je ručni mikser ili blender. Uz unutrašnjost patliždana u posudu se stavlja maslinovo ulje, susam + pasta, ako je imate, sok od limuna, so, poslednji čen sirovog belog luka i kumin.

Sve se samelje u savršeno glatku konzistenciju. Od limuna i maslinovog ulja lako će emulgirati što čini namaz/paštetu još kremastijom i nežnijom.

6. Gotov Baba Ganuš se servira posut sa malo maslinovog ulja i susama i konzumira se sa pan pogačicama ili prepečenim kriškama.

Baba Ganuš je sjajan i ide i sa štapićima svežeg povrća kao što su šargarepe i krastavci.

Jedinstveno ukusno!

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar