Način pripreme
1. Spremite krem, zagrevajući mleko sa šećerom i koricama citrusa. Vrhom oštrog noža izvadite semenkice vanile i takođe ubacite u mleko.
Kada je dovoljno vruće, ali nije još provrelo, sklonite sa vatre i sipajte u njega u tankom mlazu žumanca, umućena sa skrobom i još malo da se razredi, da ne bude previše gusta smesa.
2. Vratite na ringlu i mešajte 8 minuta na niskoj temperaturi, dok se krem ne zgusne. Tada skolonite kore citrusa.
3. Namažite istoпljenim maslacem okruglu posudu za pečenje prečnika 28 cm i sa dnom koje se skida.
Stavite jednu koru, tako da prilegne po dnu i zidovima i krajevi da štrče izvan posude. Namažite maslacem i stavite sledeću koru ukrštajući je sa prethodnom i takođe namažite maslacem. Tako poređajte pola kora za pitu. U rupu u sredini sipajte krem i rasporedite ga ravnomerno.
Preko krema od vanile poređajte i ostale kore po istom principu.
4. Sve krajeve koji štrče van posude presavijte na unutra namažite odozgo preostalim maslacem.
5. Pecite pitu u rerni zagrejanij na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobije lepu zlatastu preplanulost.
Ostavite grčku pitu da se ohladi i namažite medom i pospite sitno iseckanim pistaćima. Ako su sirovi prethodno ih zapecite na suvom tiganju.
Nek vam je slatko sa ovom jedinstvenom i uspešnom grčkom pitom sa kremom!