Način pripreme
1. U blenderu se samelju hleb, tvrdi kačkavalj, beli luk i listići peršuna. Sipaju se u posudu sa mlevenim mesom, biberom, solju i kuminom. Razbiju se jaja i sve se zamesi veoma dobro.
2. Namazanim rukama se oforme okrugle ćuftice, malo veće od oraha.
3. Luk se seče na tanke parčiće, a pradajz na četvrtine. Može da se koristi pola paradajz pirea, pola svežeg paradajza, da bude tečniji sos.
4. Zagreva se ulje sa ruzmarinom iseckanim na sitno. Ostavlja se na veoma slaboj vatri 5 minuta, da se dobro aromatizuje masnoća.
5. Pojačava se vatra i stavlja se luk da se zaprži 3-4 minuta, nakon čega se dodaje paradajz i nakon minute se sipa vino. Kuva se sa otovrenim poklopcem i neprestano se meša 2 minuta, da ispari alkohol, nakon toga se stavlja so i ostavlja se da se dinsta 25 minuta nna umerenoj vatri.
6. Za to vreme se spremaju ćuftice. One mogu da se ispeku u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, prethodno uvaljane u malo brašna. Mogu da se isprže, a ponovo treba da budu posute brašnom. Treća i najzdravija varijanta je da se skuvaju na pari u posebnom uređaju za tu svrhu.
7. Sos i ćuftice će biti gotovi istovremeno. Stavite ćufrice u veliki tanjir i prelijte sosom. Servirajte ovo toplo ukusno jelo.
Prijatno!