Ljuta čorba od sočiva sa mnogo povrća

Mariola Pantelic
Mariola Pantelic
Početnik
24/02/2020
"Volimo sočivo, volimo i ljuto, eto zašto smo jednostavno iskombinovali stvari i ispalo je mnogo dobro "
Priprema15 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno55 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano262
  • Pregledi tokom meseca9
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • sočivo - 250 g
  • luk - 1 glavica, srednja
  • celer - 1 struk
  • paškanat - 1 koren
  • paprike - 2 komada, crvena i zelena
  • šargarepa - 1 komad, velika
  • tikvica - 1 komad, mala
  • beli luk - 3 čena
  • aleva paprika - oko 1 kašika
  • kajenska papričica - 2 suve, ljute papričice ili prema ukusu
  • ulje - 5 - 6 kašika
  • čubar - 2 kašike ili po ukusu, mrvljeni
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Sočivo se potopi u hladnoj vodi na 2 sata. Ocedi se i opere.

Luk, jedan čen belog luka, struk celera i pola zelene paprike se samelju u blenderu. Stavljaju se da se zaprže u ulju na slaboj do umerenoj vatri.

Za to vreme se očisti i iseče na sitno ostalo povrće i dodaje se u ostale sastojke na vatri sa prstohvatom soli.

Dinstaju se dok ne omekšaju, stavlja se aleva paprika i nakon kratkog mešanja se sipa oko litar i po vode, stavlja se sočivo, ostavlja se da vri pri čemu se vatra pojačava. Dodaju se ljute paprike - izmrvljene, i polovina čubra. Voda se doliva, koliko je potrebo, ali da je vruća, da se ne prekine proces kuvanja.

Nakon potapanja sočivo je nabubrelo i omekšalo, to će pomoći da se skuva mnogo brzo, ali ipak se uskladite sa uputstvom proizvođača - nema svaka vrsta isto vreme spremanja.

Probajte da li su zrnca krhka i omekšala.

Na kraju se jelo začinjava solju, preostalim mrvljenim čubrom, i sa druga dva čena belog luka sitno iseckana. Na taj način okus će ostati svež i jači.

Po želji čorba od sočiva može da se zgusna sa malo brašna, razmućenog u hladnoj vodi i sa kašičicom sirćeta. U tom slučaju čorbica treba da vri još oko desetak minuta.

Ljuta čorba od sočiva se servira vruća, a za hrabrije ljubitelje pikantnog - garnira se sa mariniranim ljutim paprikama ili sa još kajanske papričice.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar