Način pripreme
Školjke očišćene od ljuštura nanižite na drveni ražnjić. Da bi prženje bilo lakše, možete da podelite ražnjić na pola.
U dve posude podelite žumance i belance jednog jajeta. Belance umutite sa prstohvatom soli 3-4 minuta.
U žumance dodajte 2 ravne kašike brašna, pivo i prstohvat soli. Umutite žičanom mutilicom dok se ne dobije gusta kaša. Dodajte umućeno belance i dobro homogenizujte sastojke.
Zagrejte ulje. Potopite ražnjić u smesu za pohovanje i ispržite dok ne postene zlatasto.
Izvadite pohovane školjke na kuhijjsku salvetu da se ocedi suvišna masnoća.
Istucajte na krupno pinjole. Dodajte ih u kiselo mleko. Začinite solju, izgnječenim čenom belog luka i sa 3 kašike soka od limuna.
Servirajte pohovane školjke na ražnjiću tople sa posudicom mlečnog sosa sa belim lukom!
Nek vam je slatko!
Izvor recepta italijanski kulinarski časopis La cucina italiana!