Način pripreme
Recept za tortu sa maslacem iziskuje malo više vremena, ali rezultat je vredan toga.
Prvo počnite sa korom sa maslacem. U posudi prosejte brašno sa prstohvatom soli i jednom kesicom vanile. Dodajte jaje, šećer i hladni kravlji maslac isečen na komade.
Umesite meko testo sa maslacem. Uvijte ga u komad najlon kese i stavite u frižider na jedan sat.
Dok se testo sa maslacem hladi, umutite dva jajeta sa dve supene kašike šećera da se dobije gusta pena. Dodajte prosejano brašno sa jednom vanilom i pažljivo homogenizujte smesu, kako ne bi spadala.
Tepsiju dimenzije 20 cm obložite papirom za pečenje. Sipajte smesu i koru pecite 5-6 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 200°C.
Izvadite gotovu koru, ohladite. Natopite je martinijem.
U šerpi pomešajte sve sastojke za krem. Šerpu stavite na ringlu i mešajte dok se krem ne zgusti. Ohladite.
Od ohlađenog testa sa maslacem odvojte jedan komad veličine jedne srednje jabuke. Ostalo razvjite na nabrašnjenoj površini.
Uz pomoć oklagije ga prebacite u vatrotalasnu posudu. Dobro oblikujte testo po zidovima posude.
Na dno sipajte 2-3 supene kašike krema, odozgo poređajte komade patišpanj kore. Ponovo stavite krem i prekrijte patišpanj korom.
Najviši sloj prekrijte posebno razvijenim testo sa maslacem.
Tortu pecite na 180°C u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom otprilike 30 min ili dok se ne dobije prijatna boja.
Izvadite iz rerne, sačekajte 10 minuta i tortu sa maslacem pažljivo okrenite na rešetku.
Pospite šećerom u prahu, isecite je kada se ova ukusna praznična torta potpuno ohladi!
Neka vam je slatko!
Napomena: Nema potrebe da posudu premazujete maslacem, testo je sa maslacem i torta će se lako vaditi!
Možete koristiti gotovu patišpanj koru, tako ćete uštedeti na vremenu koje vam je potrebno za pravljenje torte!