Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Kroketi»Kroketi od tikvica u rerni

Kroketi od tikvica u rerni

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k87717k
Kroketi od tikvica u rerni
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Hrskavi, ali ne prženi kroketi. ali ne od krompira - možete li da prepoznate šta smo kuvali danas"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 500 g
  • luk - 100 g
  • beli luk - 2 čena
  • maslac - 20 g
  • maslinovo ulje - 30 g + za posipanje kroketa
  • brašno - 100 g + za valjanje
  • sveže mleko - 320 ml
  • muskatni oraščić - 1 kašičica, mleveni
  • biber - 2 prstohvata
  • so
  • jaja - 2 komada, za pohovanje
  • prezle - za valjanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte luk i beli luk i ispržite ih 8 minuta u maslacu i maslinovom ulju na umerenoj vatri.

2. Dodajte tikvice neoljuštene i isečene na male kocke. Stavite so i biber i zapržite ih uz povremeno mešanje.

3. Sipajte odjednom brašno i mešajte 2 minuta, nakon toga sipajte u tankom mlazu mleko.

Mutite žičanom mutilicom, dok se smesa ne homogenizuje i ne bude gomilica brašna. Stavite muskatni oraščić i kuvajte 10 minuta dok se ne dobije gust i gladak bešamel sa tikvicama.

Ako vam se ne sviđa da osećate parčiće tikvica u kroketima, možete da pasirate dok je smesa vruća.

4. Sipajte u posudu i pokrijte streč folijom, tako da se prilepi po smesi čvrsto, time ćete izbeći da se stvori korica.

5. Kada se bešamel potpuno ohladi stavite ga u frižider na nekoliko sati, bar 4-5 da se dovoljno stegne.

6. Da biste oblikovali krokete uzmite u ruku smesu - toliko da kad zatvorite šaku ne izlazi. Gnječeći, ne pritiskajući mnogo sve vreme, pravite zaobljene izdužene ćuftice. Ako vam se lepi naprijatno nakon svakog kroketa kvasite dlanove.

7. Uvaljajte prvo u brašno, posle u jaje i na kraju u prezle. Poređajte gotove u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje.

8. Pospite krokete od tikvica maslinovim uljem i gurnite u prethodno zagrejanu rernu na 250 stepeni. Važno je da je temperatura veoma visoka, u suprotnom će napuknuti i smesa iznutra može da se razlije.

Ipak kroketi se u principu prže kratko u veom zagrejanom ulju i tako su uvek savršeni. Ali u ovoj varijanti, u rerni, su zdraviji i svakako budu predivno, ako se držimo ovog uslova pečenja.

Kada vidite da su blago porumeneli, znači da su gotovi i možete da ih servirate tople sa omiljenim sosom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: