Način pripreme
1. Iseckajte luk i beli luk i ispržite ih 8 minuta u maslacu i maslinovom ulju na umerenoj vatri.
2. Dodajte tikvice neoljuštene i isečene na male kocke. Stavite so i biber i zapržite ih uz povremeno mešanje.
3. Sipajte odjednom brašno i mešajte 2 minuta, nakon toga sipajte u tankom mlazu mleko.
Mutite žičanom mutilicom, dok se smesa ne homogenizuje i ne bude gomilica brašna. Stavite muskatni oraščić i kuvajte 10 minuta dok se ne dobije gust i gladak bešamel sa tikvicama.
Ako vam se ne sviđa da osećate parčiće tikvica u kroketima, možete da pasirate dok je smesa vruća.
4. Sipajte u posudu i pokrijte streč folijom, tako da se prilepi po smesi čvrsto, time ćete izbeći da se stvori korica.
5. Kada se bešamel potpuno ohladi stavite ga u frižider na nekoliko sati, bar 4-5 da se dovoljno stegne.
6. Da biste oblikovali krokete uzmite u ruku smesu - toliko da kad zatvorite šaku ne izlazi. Gnječeći, ne pritiskajući mnogo sve vreme, pravite zaobljene izdužene ćuftice. Ako vam se lepi naprijatno nakon svakog kroketa kvasite dlanove.
7. Uvaljajte prvo u brašno, posle u jaje i na kraju u prezle. Poređajte gotove u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje.
8. Pospite krokete od tikvica maslinovim uljem i gurnite u prethodno zagrejanu rernu na 250 stepeni. Važno je da je temperatura veoma visoka, u suprotnom će napuknuti i smesa iznutra može da se razlije.
Ipak kroketi se u principu prže kratko u veom zagrejanom ulju i tako su uvek savršeni. Ali u ovoj varijanti, u rerni, su zdraviji i svakako budu predivno, ako se držimo ovog uslova pečenja.
Kada vidite da su blago porumeneli, znači da su gotovi i možete da ih servirate tople sa omiljenim sosom.
Prijatno!