Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Kroketi»Kroketi od tikvica i sira

Kroketi od tikvica i sira

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Kroketi od tikvica i sira
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
03/09/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Svi ljubitelji kroketa će visoko oceniti ove sa tikvicama i sirom, dodaće im i sos"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 500 g
  • luk - 100 g
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • kravlji maslac - 20 g
  • ulje - 30 ml (ili maslinovo ulje)
  • brašno - 100 g
  • sveže mleko - 380 g
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • beli biber - 2 prstohvata
  • kravlji sir - 170 g
  • so - po ukusu
  • ulje - za prženje
  • za pohovanje
  • jaja - 2 komada
  • brašno - za valjanje
  • prezle - za valjanje
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte luk i beli luk i propržite dok ne omekša u maslacu i ulju.

Dodajte rendane ili samlevene tikvice sa malo soli i dinstajte 12-15 minuta.

2. Sipajte brašno i mešajte dva minuta, nakon toga polako dodajte sveže mleko, mutite žicom dok ne dobijete smesu bez grudvica. Kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne lepo i dok ne počne da se odvaja od ivica posude.

3. Začinite muskatnim oraščićem, belim biberom i još soli ako je potrebno.

4. Gotovu smesu prebacite u posudu, pomešajte sa mrvljenim sirom i ostavite da se potpuno ohladi. Obavezno pokrijte posudu streč folijom da bude zalepljena uz smesu.

Nakon što se ohladi, stavite u frižider na minimum 4 sata ili do sledećeg dana.

5. Pripremite 3 tanjira - jedan sa jajima umućenim sa prstohvatom soli, druga dva sa brašnom i prezlama.

6. Vlažnim ili namazanim rukama uzimajte od smese, koja se dobro stegla. Stisnite u dlanu i oblikujte duguljaste krokete. Nije potrebno da budu savršenog oblika.

7. Bez pritiskanja prvo uvaljajte u brašno, posle u jaja i na kraju u prezle.

8. Pržite krokere u jako zagrejanom ulju, dok ne postanu zlatasti sa hrskavom koricom.

Stavljajte manju količinu tiganj ili fritezu, da ne pada mnogo temperatura masnoće.

Izvadite na ubrus da se ocedi višak masti.

Servirajte krokete sa tikvicama i sirom sa sosom od majoneza.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: